Det saknas inte initiativ för att underlätta för svenska företag att etablera sig och lyckas i Kina. Svenska Felicia Lindoff inviger nu ett nytt stort innovations- och företagscenter i Peking.
– Det heter Sino Swedish Innovation and Entrepreneurship Center, och vi går igenom de sista detaljerna för byggnaden, säger Felicia Lindoff.
Hon har varit i Kina i en rad år och drivit flera företag, och hon vet vad som krävs av de nya svenska företag som söker sig hit.
– Det finns fantastiska möjligheter här, säger hon, men man kan behöva en del hjälp också. Som med den kinesiska byråkratin till exempel.
Alla de stora är här
Drygt 500 svenska företag har verksamhet i Kina i dag. Alla de stora är här, som Volvo, ABB och IKEA, men tillväxten har avtagit, och antalet svenskar i Kina minskar.
Från att etableringen ökade stadigt under 2000-talet, börjar kurvan nu peka neråt. I dag väljer fler svenskar att flytta till Indien, hellre än till Kina.
Lönekostnaderna i Kina har ökat snabbt de senaste åren, och fortsätter att öka. Det påverkar viljan att flytta och att lägga viss produktion här. Enklare tillverkningsindustrier flyttar i dag hellre till länder som Vietnam och Indien, där lönerna är lägre.
Mer avancerade företag fortsätter dock att växa här, som till exempel när det gäller internet och mer avancerad teknik, som artificiell intelligens och robotar. Det gäller också utvecklingen och tillverkning av elbilar, och förarlös teknik för bilar och andra fordon.
”Svenska företag går bra”
– De svenska företag som finns i Kina går ändå bra, med få undantag, säger Lars-Åke Severin.
Han är ordförande för Svenska Handelskammaren i Peking, och driver själv ett eget säkerhetsföretag, som gör analyser åt främst utländska bolag.
– Det vi ser är ju ett minskat inflöde av svenskar, av utlänningar generellt. En av anledningarna att det är svårare att rekrytera till Kina i dag är ju miljöproblematiken, som den dåliga luften, säger Lars-Åke Severin.
Kina är fortsatt ett förhållandevis attraktivt land för svenska företag som vill etablera sig utomlands.
Men i ett Kina där den inre kontrollen hårdnar ökar också oron för framtiden.
Kina ökar kontrollen inåt
President Xi Jinping var vid höstens partikongress i Peking tydlig med att Kinas nya era visserligen innebär att landet ska öppna upp sig mot omvärlden ekonomiskt, men också att partiets kontroll inom landet ska öka.
Nu vill till exempel kommunistpartiet att alla företag, även de utländska, ska ha speciella partikommittér på arbetsplatserna – med stor insyn och verkligt inflytande över verksamheten.
– Jag tror att de första som kommer att inlemmas i det här systemet är de stora industriföretagen. Och där har vi hört redan i dag att man har fått små partikommittéer, säger Lars-Åke Severin.
– Och de här kommittéerna har uppfattningar om väldigt mycket. Som om företagets strategi, och hur businessen ska drivas framåt, vilket kanske inte alltid är positivt, säger Lars-Åke Severin.
Positiv inför framtiden, trots allt
Men trots oron bland företagarna, är Lars-Åke Severin ändå positiv inför framtiden.
– Jag tror det finns en onödig försiktighet ibland att kritisera Kina. Och jag tror lite grann att som en svensk företagsledare har sagt; att om vi kritiserar Kina så gör vi det som vänner.
– Jag kan sitta här under hela eftermiddagen och förklara negativa saker om Kina. Och jag kan också sitta hela morgondagen om det som är oerhört positivt, och hur stimulerande det är att arbeta i Kina.
– Kina har ett politiskt system i dag som vi inte skulle föredra att leva i, men vi som företagare kan genom det vi gör här skapa värde ändå, säger Lars-Åke Severin.
Får försvara verksamhet i Kina
Felicia Lindoff, på innovationscentret SSIEC säger att hon ibland får försvara hemma varför hon driver företag i Kina.
– Jag får ofta förklara att det är inte bara dålig luft och korruption och konstigt styre här.
Men hon möter också en stor nyfikenhet på Kina, och är väldigt entusiastisk inför framtiden.
– Jag tycker att Kina är så mycket häftigare än Manhattan och New York. Och det finns så mycket att göra här. Jag hoppas att ännu fler kommer hit och får se och uppleva det, säger Felicia Lindoff.
Utvandring till Kina 2000-2017
Svenskar som valde att flytta till Kina år för år:
2000: 352
2001: 324
2002: 345
2003: 352
2004: 557
2005: 632
2006: 900
2007: 858
2008: 939
2009: 731
2010: 991
2011: 1.787
2012: 1.886
2013: 1.307
2014: 1.280
2015: 1.265
2016: 1.060
Källa: SCB.