Grönsakshandlaren Sohrab anser att affärerna har gått sämre de senaste månaderna. Men många iranier firar att sanktionerna mot landet har börjat lätta. Foto: Ronald Verhoeven / Ebrahim Noroozi, AP,TT

Svenska företag riktar blickarna mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag har stora förväntningar på att kunna öka exporten till Iran efter att sanktionerna mot landet har lyfts. Senare i veckan besöker en näringslivsdelegation landet tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Just nu pågår de sista förberedelserna för öppnandet av ett svenskt handelskontor i Teheran. På svenska ambassaden i Teheran träffar vi handelssekreterare Magnus Almén som förbereder resan där ett stort antal svenska företag bland dem Ericsson, Volvo, Scania och Astra Zeneca samt handelsministern och EU-ministern ingår.

– Iran har en stor marknad med över 80 miljoner konsumenter som är unga och välutbildade och vill se en modernisering av landet. Efter åren av sanktioner är det här ett unikt tillfälle, säger Magnus Almén.

Trump vill riva upp avtal

Det var förra året som Irans ekonomi började öppna upp efter att FN konstaterat att landet uppfyllde kraven i det internationella kärnavtalet som går ut på lyfta sanktioner i utbyte mot att landet förbundit sig att inte utveckla kärnvapen.

Iran var tidigare en av Sveriges största exportmarknader i Mellanöstern. Men samtidigt som landets oljeexport tredubblats och ekonomin börjat ta fart finns en oro för hårda amerikanska tongångar mot Iran.

USA:s president Donald Trump har sagt att han vill riva upp eller förhandla om Iranavtalet och han har infört ett tillfälligt reseförbud för iranier.

– Förra året var bättre. Men de senaste tre fyra månaderna har affärerna gått mycket sämre. Jag tror det är på grund av den nye presidenten i USA, säger grönsakshandlaren Sohrab som vi möter på en marknad i Teheran.

Väntar sig svåra tider

På samma marknad träffar vi Parinaz som står på väntelista för permanent uppehållstillstånd, ett så kallat green card, i USA.

– Jag avskyr Donald Trump. Nu kan jag inte resa till mina släktingar i USA, säger hon.

Ekonomen Sayed Laylaz säger till SVT Nyheter att det inte är troligt att Trump kan förhandla om avtalet som ingåtts mellan flera länder – bland dem de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

I går sade Irans utrikesminister att han väntar sig svåra tider framöver i relationen med USA.

Positivt för svenska företag i Iran

EU:s utrikeschef säger att EU står bakom kärnenergiavtalet och det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterar att Iran har levt upp till avtalet. Magnus Almén menar att det ser positivt ut för svenska företag i Iran.

– Ett hårdnat tonläge kan ta vägen vart som helst. I dagsläget ser jag bara en positiv vilja både från svenska företag och det goda renommé som svenska företag har. Sen kan allt hända. Men det är också därför som vi är här. Vi är ett känselspröt för svenska företag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.