Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i norska Tromsø har gjort ett stort narkotikabeslag som kopplas till svenska gäng. Bilden har distribuerats av den norska polisen. Foto: Handout från norsk polis via NTB/TT

Norsk polis: Svenska gäng största hotet i Nordnorge

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella nätverk i Sverige utgör ett allt större hot mot samhällen i norra Norge, och särskilt i distriktet Troms, larmar norsk polis efter ett tillslag.

– Vi bedömer att de svenska kriminella nätverken utgör det största brottshotet i Troms polisdistrikt, säger polisinspektör Yngve Myrvoll vid en presskonferens på onsdagen.

I utredningar har man bland annat sett kopplingar till det numera splittrade Foxtrotnätverket, samt Gottsundanätverket, båda med bas i Uppsala.

– Vi ser en omfattande handel med narkotika, och att man även ägnar sig åt bedrägerier där det finns mycket pengar.

Vidare har man sett hur lokala ungdomar blivit djupt involverade i de svenska gängens kriminella verksamhet, och fokus kommer att vara att förhindra fortsatt rekryteringen till nätverken, säger Myrvoll.

Relationen till svenska nätverk går flera år tillbaka i tiden, uppger han.

Han nämner även en omfattande utredning som bedrivits under våren där åtta personer har gripits och beslag av narkotika, kontanter och skjutvapen gjorts.

– De allvarliga signalerna från Norge visar återigen varför vi måste fortsätta lägga om politiken i Sverige – slå hårt mot gängens grova våld, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga in i gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Enligt justitieministern visar situationen vikten av ytterligare gränsöverskridande samarbeten, enligt Strömmer.

– Därför kommer jag redan imorgon att återigen lyfta med mina europeiska justitieministerkollegor att vi måste flytta fram positionerna rejält, säger han.

Fylket Troms ligger norr om Sverige och har upp emot 170 000 invånare totalt. Den största staden där är Tromsø.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.