Maria Rivera Johansson kommer ursprungligen från Göteborg, men har bott i Puerto Rico i nio månader där hon arbetar som frilanskock. Foto: Privat och TT

Svenska Maria Rivera Johansson vittnar om förödelsen på Puerto Rico

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rivera Johansson, 29, vittnar om förödelsen på Puerto Rico efter orkanen Irmas framfart. Över en miljon hushåll saknar ström och en mängd träd har fallit. Samtidigt är hon lättad.
”Nu när allt är över känns det som en sten fallit”, skriver hon till SVT Nyheter.

När orkanen närmade sig på onsdagen flydde svenska Maria Rivera Johansson från sin hemort San Juan för att ta skydd inåt landet på ön.

LÄS MER: Maria Rivera Johansson flyr undan orkanen Irma

Fallna träd blockerar en väg i Fajardo. Foto: TT

Hon berättar att orkanens öga passerade nordöst om huvudstaden San Juan, medan hon väntade ut väderfenomenet i sin svägerskas betonghus.

”Resan till min svägerska var okej. Väldigt blåsigt och regn, men inget farligt! Väl framme satt vi väntade väntade på att den skulle komma, runt sjutiden var vinden som starkast, som en av de stora stormarna vi har i Sverige . Så skönt, men var svårt att sova då den kan komma och passera igen, man vet aldrig”, skriver hon till SVT Nyheter eftersom det inte går att ringa.

De hade bunkrat mat och vatten inför orkanen.

”Mat hade vi förberett så var att värma på gasgrillen som vi var förberett innan!”

Räddningstjänsten undersöker en bil som fastnat i vattenmassorna i Fajardo i Puerto Rico. Foto: TT

Känner lättnad

Nu är det värsta över. Men orkanen har inte passerat obemärkt. Många träd har fallit och över en miljon hushåll är utan ström. Hamnarna är stängda och det är oklart när flygtrafiken kommer i gång igen. Skolor och myndigheter väntas hålla stängt fram till måndag, skriver ABC News. Master har förstörts på båtar samtidigt som internet fungerar dåligt.

Hon kände sig panikslagen inför orkanen och kunde inte sova. Men nu känner hon sig lättad.

”Om jag ska vara helt ärlig så var själva stormen inget. Allt innan – förberedelser, vad kommer hända, nervös, dålig sömn – allt det var det jobbiga! Nu när allt är över känns det som en sten fallit ner! Så skönt!

Elledningar har blåst ned i orkanens spår. Foto: TT

LÄS MER: Så får orkanerna sina namn

TV: Så ser fruktade orkanen Irma ut från rymden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer