Polisbussar parkerade i Borgå, Finland, i närheten av platsen där två poliser blev skottskadade natten mellan den 25-26 augusti. Foto: TT

Svenska medborgare misstänks för flera mordförsök

Publicerad

De två svenska medborgarna som misstänks för att ha skottskadat två poliser i den finska staden Borgå i söndags ska förhöras i dag, meddelar finsk polis. Brottsrubriceringen är flera mordförsök.

Det var i söndags som två poliser blev beskjutna vid ett industriområde i Borgå i Finland. Gärningsmännen flydde från platsen men greps senare efter en dramatisk biljakt utanför Tammerfors.

Under jakten ska männen, som är svenska medborgare, både ha skjutit mot polisen och försökt köra på dem.

Brottsrubriceringen är flera mordförsök, antalet preciseras under utredningens lopp, säger utredningsledare Kimmo Huhta-aho, enligt svenska Yle.

”Verkade städade och trevliga”

De båda männen ska förhöras i dag och en eventuell begäran om häktning ska ske senast på onsdag.

Enligt uppgifter till Yle talar de misstänkta männen, som är födda 1989 och 1994, både finska och svenska. Förundersökningsledaren har också bekräftat att en av männen har såväl finskt som svenskt medborgarskap.

Tidningen Iltasanomat uppger att de misstänkta männen ska ha bott på ett motell i Borgå i två månader innan skjutningen i söndags.

– De verkade väldigt städade och trevliga. Det var helt vanliga unga män. Jag skulle aldrig ha trott det här, säger motellets ägare.

Körde svenskregistrerad bil

Enligt honom har männen sagt att de arbetar i byggnadsbranschen. De ska ha åkt från motellet tidiga morgnar och kommit tillbaka på eftermiddagen. På kvällarna ska de ha gått ut och sprungit eller suttit på rummet.

Männen ska ha använt samma svenskregistrerade bil, som de flydde från polisen med, under månaderna före det misstänkta mordförsöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.