Svenska Pens ordförande Elisabeth Åsbrink (till höger). Foto: TT

Svenska Pen om Wallströms tystnad kring Gui Minhai: ”Tecken på moralisk fattigdom”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är otroligt. Det handlar faktiskt om en svensk medborgare.

Svenska Pens ordförande Elisabeth Åsbrink beklagar djupt att vare sig Margot Wallström eller opposition nämnde den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai i sina tal under den utrikespolitiska debatten.

– Jag kan bara gissa att de som talade inte tror att man vinner några poäng på att ta upp Gui Minhai. Men jag tror att det är en felbedömning. Det finns faktiskt många som bryr sig, säger hon.

Elisabeth Åsbrink anser att det är allvarligt och oroande att ingen nämnde den svenske förläggaren som kidnappades av kinesiska myndigheter i Thailand 2015. Gui Minhai har  suttit fängslad i Kina sedan dess, med undantag för ett kortare avbrott då han tillfälligt släpptes ut ur fängelset – dock utan att få lämna Kina.

– Det är upprörande att en svensk medborgare blir behandlad på det här sättet utan hänsyn till hans medborgarskap, säger Åsbrink.

– Jag vet inte varför ingen brydde sig om att ta upp hans fall, men det är ett tecken på moralisk fattigdom.

Hon anser också att någon borde ha nämnt Dawit Isaak som snart suttit fängslad i Eritrea i 6.000 dagar.

– Det är sorgligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.