Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: Annat system här än i Danmark

Publicerad

Danska rättsväsendet har skakats om rejält av den senaste tidens teledata-skandal, där tusentals rättsfall ska granskas och platsdata från mobiltelefoner tillfälligt stoppats som bevis. Svenska polisen använder ett annat system och säger sig inte skäl att ana oråd.

När danska justitieministern i måndags gick ut och varnade att den så kallade teledata-saken kan skada rättväsendet förtroende så var det en indikation på sakens allvar.

Åklagare stoppas tillfälligt från att använda platsdata från mobiltelefoner som bevis, och över 10 000 brottsmål ska granskas för att se om de måste omprövas.

”Gång på gång kommer nya uppgifter fram i teledata-saken. Det rubbar vår tillit till rättssystemet”, lyder uttalandet från ministern Nick Hækkerup.

Annat system i Sverige

Det handlar om allvarliga fel i det program som hanterar mobil platsdata hos den danska polisen.

Först visade det sig att inte alla telefoner som varit uppkopplade mot en viss telemast dök upp i programmet. Sedan visade det sig att de positioner som programmet angett inte går att lita på.

Misstänker inte fel i datan

Frågan har väckts om huruvida liknande problem kan drabba andra länder men i Sverige använder Polisen ett annat internt system, säger Polisens presstjänst till SVT.

”Vi har en nära och tät dialog och samverkan med samtliga stora teleoperatörer i Sverige”, skriver presstjänsten i sitt mejlet.

”Om det förekommer fel i rådatan kan dock inte polisen svara på utan är en fråga för operatörerna, men vi har ingen anledning i dagsläget att misstänkta att så skulle vara fallet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.