Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den drabbade KD-politikern: ”Väldigt personligt och otäckt”. Foto: SVT

Svenska politiker utsatta för kinesisk hackerattack

Uppdaterad
Publicerad

USA har väckt åtal mot en statlig kinesisk hackergrupp, som man menar ligger bakom en omfattande attack mot bland andra högt uppsatta politiker i Storbritannien och USA. Nu visar det sig att även svenska politiker drabbats.

– Jag utgår hela tiden från att jag är övervakad, säger Elisabet Lann, kommunalråd i Göteborgs stad (KD).

Åtalet, som följdes av sanktioner från amerikanska och brittiska myndigheter, riktades mot företag och personer med kopplingar till den kinesiska hackergruppen APT31, som uppges vara del av den kinesiska statsapparaten, rapporterar Reuters.

Till listan av drabbade – som tros vara flera miljoner – hör amerikanska senatorer, brittiska parlamentsledamöter och europeiska medlemmar i den så kallade Inter-parliamentary alliance on China (IPAC).

Mejlet såg ut som nyhetsbrev

Elisabet Lann, kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborgs stad, är en av de utsatta medlemmarna i IPAC. Hon berättar att hon i veckan fick veta att ett till synes oskyldigt mejl som landade i inkorgen 2021 visat sig komma från APT31. Det såg ut som ett nyhetsbrev och hon öppnade det.

– Mejlen verkade inte innehålla någon misinformation, det kändes ganska intetsägande – som spam eller liknande.

Hackergruppen kan ha fått information om bland annat ip-adress och geografisk plats.

– Det var en typ av attack där de kommer åt uppgifter om var man är, vilket nätverk man är uppkopplad på, vilken enhet man använder och vilken webbläsare man har.

Även riksdagsledamoten Joar Forssell (L), också medlem i IPAC, har drabbats, skriver Expressen.

– Jag fick reda på detta egentligen först när jag läste pressmeddelandet från amerikanska myndigheter, säger han till tidningen.

Spionage, som detta, pågår hela tiden, menar it-säkerhetsexperten Marcus Murray. Det nya är att man har man valt att agera på det som hände 2021.

– Nu har man tagit till rättsliga åtgärder. Det tar lång tid att samla bevis men nu kan man driva ett ärende.

Finland drabbades hårt 2021

APT31 utförde under 2021 omfattande cyberattacker mot finländska myndigheter, där man framgångsrikt gjorde intrång i parlamentets it-system, enligt nyhetsbyrån AP. Året innan utsattes flera finska riksdagsledamöters e-postkonton för attacker från APT31.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.