Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. Foto: TT

Svenska snabbast till Sydpolen på skidor

Uppdaterad
Publicerad

Svenskan Johanna Davidsson blev på julafton snabbaste kvinna i världen att ta sig till Sydpolen på skidor. När SVT Nyheter når henne över en satelittelefon är hon lycklig och väl omhändertagen.

–  Jag har det väldigt bra. Här har jag folk som passar upp på mig och jag får mat. Solen skinner, det är ganska kallt och vitt och fint, säger Johanna Davidsson, som blir ompysslad av ett gäng forskare som bor på världens sydligaste bas.

Första svenskan

Johanna är den första svenska kvinna som åkt längdskidor till Sydpolen helt på egen hand.

– Det är häftigt att vara där det är helt öde och där inte så många har varit tidigare. Det är något speciellt med att leva det enkla livet i tält och bara få vara ute i det fria.

Satte världsrekord

Den 33-åriga sjuksköterskan avverkade de drygt 110 milen från Hercules Inlet på Antarktis kust till Sydpolen, världens sydligaste punkt. Hon inledde den 39 dagar långa resan den 15 november. Rekordtiden är ännu inte officiell, men världsrekordet väntas ha slagits med runt åtta timmar. Något som Johanna inte alls hade planerat för.

– Nej, jag hade mat med mig för 50 dagar och hade inte alls tänkt att slå några rekord men det gick fort och väldigt bra. När jag insåg att det var möjligt så tänkte jag ”varför inte?”.

Åt tårta och blåste upp ballonger

Även om restiden blev betydligt kortare än planerat hade Johanna inte det lätt. Den sista veckan innan hon nådde Sydpolen blev den tuffaste på resan.

– När jag kom upp på själva platån blev det mycket kallare, luften tunnare och snön var nästan sandig. Då gick det väldigt trögt och hela sista veckan blev den kämpigaste på hela etappen.

Trots tuff skidåkning tar Johannas med sig ett varmt minne från när hon firade in sin 33:e födelsedag i total ensamhet och kyla.

– Det var den bästa födelsedagen jag haft. Många firade mig på avstånd och även om jag var ensam så kändes det att jag var riktigt grattad. Jag firade mig själv med tårta och ballonger i tältet.

Längtat hem till familjen

Nu vilar Johanna upp sig innan hon vänder tillbaka mot kusten. Därifrån ska hon flyga till Sydamerika och sedan hem till familjen i Östergötland.

Men om det blir några nya äventyr till julen 2017 låter hon bli osagt.

– Jag har ju tänkt på min familj och alla där hemma så jag är faktiskt lite sugen att hänga med de nästa jul. Men vi får se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.