I veckan blev svenska soldater från FN-insatsen Minusma beskjutna utanför Gao i Mali, uppger Försvarsmakten. De svenska soldaterna utsattes för finkalibrig eldgivning under en operation i området.
Enligt Försvarsmakten ska inga svenskar ha dödats eller skadats och kompaniet är tillbaka på campen.
– Vi är väl förberedda och övade på den här typen av händelser, säger kontingentschef Christofer Lennings i ett pressmeddelande.
Svensk militär närvaro i Mali sedan 2001
Sedan år 2001 bedriver Sverige ett långsiktigt bilateralt utvecklingssamarbete med Mali, samt bidrar med personal till FN:s stabiliseringsinsats i Mali (Minusma).
Den svenska insatsen i Mali består av ett skyttekompani och stab i Gao samt en stödenhet i Bamako som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Enligt Försvarsmakten är uppgiften att stödja stabiliseringen i Mali och implementeringen av fredsavtalet.
Ett decennium av inbördeskrig
I över tio års tid har ett blodigt inbördeskrig pågått i Mali som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.
År 2013 överraskade Frankrike omvärlden med en militärintervention i Mali mot islamistrebellerna som kontrollerar de norra delarna av landet. I fjol bröt den styrande militärjuntan dock försvarsavtalet med Frankrike.
Landet blev självständigt från kolonialmakten Frankrike år 1960, men omvandlingen från kolonialstyre till demokratiskt styre har varit svår och kantats av statskupper och inre stridigheter.
Kort fakta om Mali
Mali är ett land i det inre av Västafrika med rika kulturella traditioner sedan medeltiden.
Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Efter kuppen har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.
Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder.
Källa: Landguiden