Både Julia Zaikina och Natali Barisic vittnar om prostitution i Dubai. Foto: SVT

Svenska kvinnor i Dubai vittnar om prostitution: ”Skulle få 80 000 dollar”

Uppdaterad
Publicerad

Livet i Dubai kan tyckas härligt och glamoröst. Men svenska kvinnor som bor där vittnar också om en utbredd prostitution.

– Jag blev erbjuden 80 000 dollar för att vara med en person i en månad, säger Natali Barisic.

Semesterparadiset Dubai i Förenade Arabemiraten förknippas ofta med sol, bad och eleganta middagar.

Men här finns även mindre smickrande sidor.

I SVT-dokumentären ”Dubaitjejer” berättar svenska Julia, som jobbat inom nattklubbsbranschen i Dubai i över fem år, om en miljö med utbredd prostitution.

– Det är absolut väldigt vanligt i Dubai, säger hon.

”Vet vem som gör vad”

Hon säger att det är särskilt synligt i hennes bransch.

– Har man jobbat på nattklubb vet man vem som gör vad. Det är inte bara tjejer utan även många killar runt de rika männen, säger hon.

Hon tror inte att problemet är större i Dubai än på till exempel den spanska ön Ibiza, men berättar att hon har vänner som har ”halkat in på det spåret”.

– De har fått hjälp av killar, och presenter – som man får när man är en snygg tjej i Dubai. Jag vet inte hur det funkar med just prostitution, men sånt finns liksom inte i Sverige ändå. Det blir lite en fråga om var gränsen går, säger hon.

Erbjöds 80 000 dollar

En annan kvinna i dokumentären, 28-åriga Natali Barisic, berättar om när hon vid ett tillfälle blev erbjuden 80 000 dollar, motsvarande drygt 750 000 svenska kronor.

– Då skulle jag vara med den personen under en månads tid, gå ut och käka med honom och vara hans så kallade ”flickvän” under en månads tid.

Hon berättar att mannen är en känd tv-profil i Dubai. Om hon tackade ja skulle hon få hälften av pengarna omedelbart. Resten skulle hon få när ”uppdraget var klart”.

– Jag betalade notan och gick därifrån. Går du över den gränsen en gång så kommer du att se det som lättförtjänta pengar och fortsätta. Du hamnar i den vevan och det är ingenting jag är intresserad av, säger hon.

Dokumentären Dubaitjejer går att se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.