• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Storbrand på grekiska Samos – svenska turister evakueras

Publicerad

En brand bröt på lördagen ut nära turistorten Pythagorio på ön Samos i Grekland, och flera svenska turister fick evakueras. På söndagen kunde de som rest med Apollo återvända till sina hotell.
– Branden är inte helt släckt men under kontroll, säger pressansvariga Clara Larsson.

Skogsbranden har brutit i bergen och rör sig mot andra delar av ön Samos. 33 svenska gäster från resebolaget Apollo ha fick evakueras från byn Pythagorio som ligger på sydöstra delen av ön.

– De fick tillbringa natten på andra hotell på ön men har nu kunnat återvända. Det är inte högsäsong just nu och finns gott om lediga hotellrum, säger Clara Larsson till SVT på söndagförmiddagen.

Hon berättar att det var lite problematiskt att få fram transport, men att evakueringen kunde genomföras utan incidenter. Skogsbranden är nu under kontroll, men hon har inga uppgifter om skadorna.

Även resebolaget Tui har svenska resenärer på ön – totalt rör det sig om 677 svenskar på Samos. Ett fyrtiotal av dessa bodde på hotell i Pythagorio och evakuerades på lördgakvällen. Samtliga har nu kunnat återvända till sitt ordinarie boende.

”Väldigt kraftig rök”

Branden började härja i ett bergsområde mellan öns huvudort Samos och orten Pythagorion. Åsa Hansson från Malmö än en av resenärerna och sade så här på lördagen: 

– Det är väldigt kraftig rök och man ser de ljusa bergstopparna – vi ser den från vår balkong härifrån. Man känner ett obehag. Sedan klockan 16 idag har helikoptrar flugit över och försökt släcka branden, säger Åsa Hansson.

Hon och sällskapet har dock inte behövt evakuera från sitt hotell.

– Jag vet att Tui evakuerat från två andra hotell, de har samlats på en närliggande idrottsplats.

Branden härjar i bergen på ön Samos, nära det turkiska fastlandet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer