Badförbud råder efter att en tysk turist blivit dödad av en haj utanför Egyptens kust. Foto: TT

Svenska turister skräms av hajattack

Uppdaterad
Publicerad

Jakten pågår efter hajen som dödade en tysk man i Marsa Alam, Egypten. Rykten går om att det var en tigerhaj – osäkerheten sprider sig på den idylliska charterorten.

– Jag känner mig ganska avskräckt, säger Jenny Bergenhamn som nu avstår bad i Röda havet.

Stränderna är avstängda och badförbud råder i minst två dagar efter hajattacken som dödade en tysk 52-årig man när han simmade i havet utanför sitt hotell.

– Nu hann jag inte bada i Röda havet. Men samtidigt kanske det är bra att jag inte hann, det hade ju kunnat vara jag, säger Jenny Bergenhamn från Stockholm.

Känd för hajrika vatten

Hon anlände till den relativt oexploaterade orten Marsa Alam i torsdags. Hajattacken inträffade bara ett hundratal meter från Vings hotell där hon bor och nu är stränderna avspärrade med band. Men informationen är knapp om vad som har hänt på orten, som bland dykare är känd som en plats där man kan dyka i hajrika vatten.

– Vi fick ett mejl från Ving som informerade om händelsen och att man nu letar efter hajen. Men även om de hittar den kan det ju finnas fler. Det är ganska obehagligt.

Kvinna dödades 2009

En fransk kvinna dödades 2009 i Marsa Alam sedan hon attackerats av en haj. Men gårdagens händelse är, såvitt känt, den första vid Egyptens Rödahavsstränder sedan 2010. Då förlorade en tyska livet, och flera ryssar skadades, vid Sharm el-Sheikh. Utflyktsarrangörer fick i samband med detta kritik för att de lockat hajarna med blodiga beten.

– Det ryktas om att det är en tigerhaj. Men det är väldigt ovanligt att hajar kommer så här nära människor, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Hon har ingen information om att hajar matats vid charterorten, men berättar att det finns ett förbud mot detta i Egypten.

Marsa Alam ligger ungefär 30 mil söder om Hurghada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.