Svenskar dömda för danskt rån

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga åtalade för en av de största rånkupperna i Danmarks historia, de flesta svenskar, befanns på tisdagen skyldiga av Glostrups tingsrätt.

Bevisningen anses övertygande om att de 14 männen i augusti 2008 rånade Dansk värdehantering i Bröndby. Bytet blev över 60 miljoner danska kronor. Dom meddelas sedan åklagaren och advokaterna hållit sina slutanföranden på fredag. Männen riskerar 15 års fängelse.

Bland åtalspunkterna finns väpnat rån, mordbrand samt framkallande av fara för andras liv.

De flesta som förklarats skyldiga till rånet i Bröndby är svenska medborgare eller personer som bott i Sverige.

-Det rör sig om ett tiotal personer. Alla var kända av oss tidigare för liknande brott, säger kommissarie Anders Wretling vid Rikskriminalpolisen till TT.

Han berättar att Rikskriminalen kom tidigt in i utredningen som till stor del skötts i Sverige.

-Vi har haft en mycket nära samarbete med den danska polisen, så nära att vi lärde oss danska på köpet, säger Anders Wretling.

Fyra svenskar har tidigare dömts för delaktighet i rånet. Några dömdes för att de hanterat flyktbilar eller tagit hand om rånbytet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.