Stidande medlemmar av YPG och SDF genomsöker förstörda byggnader i Raqqa, Syrien. Foto: TT

Svenskar finns bland tillfångatagna IS-krigare i Syrien

Uppdaterad
Publicerad
Kurdiska väpnade styrkor har tillfångatagit svenskar som misstänks strida för terrororganisationen IS i Syrien, rapporterar Ekot.

Samtidigt som striderna om IS-fästet Raqqa i Syrien fortsätter, kommer nu rapporter om att svenskar finns bland de nordiska IS-krigare som tillfångatagits. Svenskarna ska enligt källor till Ekot hållas fångna av den kurdiska väpnade styrkan YPG i Rojavas i Norra Syrien.

LÄS MER: Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Svenskar strider i Syrien

Exakt hur många svenskar som kan ha tillfångatagits är svårt att slå fast. SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att cirka 100 svenskar befinner sig i Syrien anslutna till Syrien.

Rådande omständigheterna i Syrien gör det svårt för UD att etablera kontakt samtidigt som Sverige starkt avråder från resor till  landet.

– Omständigheterna avgör vilken typ av konsulär hjälp vi kan ge, säger Patric Nilsson vid UD:s kansliråd till Ekot.

LÄS MER: Hans döttrar rekryterades till IS

Säpos uppskattning

Säkerhetspolisen uppskattar att cirka 300 personer har rest och lämnat Sverige för att ansluta sig till väpnade islamistiska extremistgrupper i Mellanöstern och i Nordafrika.

LÄS MER: Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer