Bilden är en arkivbild från al-Hol-lägret i Syrien som härbärgerar tiotusentals flyktingar. Foto: Niclas Berglund, SVT

Svenskar med barn ska ha flytt IS-läger

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska kvinnor med flera barn ska ha flytt från lägret al-Hol i Syrien där utländska IS-anhängare sitter fängslade.

– Vi pratar om två svenska kvinnor, men fyra-fem barn, jag tror att det skedde för cirka en vecka sedan, säger Shiyar Ali, representant i Sverige för det kurdiska självstyret i norra Syrien, till Ekot.

Enligt Ali ska kvinnorna sakna id-handlingar och ha tagit sig över gränsen till Turiket.

UD känner till att personer avvikit från lägret.

– Det finns uppgifter om att ett fåtal kvinnor och barn med koppling till Sverige tagit sig från al-Hol de senaste månaderna. Vi följer detta med myndigheter och organisationer i de berörda länderna, men kan inte kommentera närmare vilka uppgifter vi har i nuläget, säger Linn Duvhammar, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till Ekot.

Det är oklart hur kvinnorna flytt men enligt Ali är en flykt en avancerad process som involverar flera personer.

– De gräver tunnlar, de betalar stora summor för att lyckas smuggla ut dom, det är sådana här metoder som man använder för att kunna lyckas, säger han.

I al-Hol sitter omkring 65.000 personer med 66 olika nationaliteter. Mer än 70 procent är barn, varav 50-70 barn är svenskar, enligt en rapport från Rädda Barnen som publicerades i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.