Svenskar strider mot varandra i slaget om Raqqa

Uppdaterad
Publicerad

Just nu står slaget om Raqqa, den stad i Syrien som terrororganisationen IS utropat till huvudstad i det som de kallar för sitt kalifat.

I striderna deltar svenskar – på båda sidor.

Islamiska staten har förlorat stora delar av de områden de kontrollerat i Syrien och Irak. Förutom delar av Mosul är Raqqa den sista större staden som IS fortfarande kontrollerar.

Och just i Raqqa finns de flesta av de svenska kvarvarande IS-resenärerna kvar.

Utifrån uppgifter från olika källor beräknar SVT Nyheter att uppemot 80 av de cirka 100 svenskar som nu finns hos IS i Syrien och Irak befinner sig i just Raqqa.

Till det kommer uppemot 60 barn till de svenska resenärerna.

Bedriver propaganda på svenska

En svensk IS-resenär är Mikael Skråmo från Göteborg. Han har konverterat till islam och tog med sig hela sin familj och reste till Syrien.

Därifrån bedriver han propaganda för IS och uppmanar andra svenskar att resa till Syrien och ansluta sig till terrororganisationen.

LÄS MER: Terrorforskaren: ”Som att sticka handen i ett getingbo”

Från att tidigare ha varit mer subtil har propagandan på svenska nu blivit mer direkt, med uppmaning om vedergällning i Sverige.

”Må herren över allt som som existerar väcka ett lejon. En Mujahid i sverige som besvarar kallet av jihaad i mitten av fienden.”

Omöjligt att ta sig ut

Raqqa är omringad och det är i det närmaste omöjligt att ta sig ut. Efter en längre tid av bombangrepp startade markoffensiven under förra veckan.

Den kurdisk-arabiska alliansens styrkor från SDF, med understöd från USA, jobbar sig nu inåt i Raqqa. Mot sig har de uppemot 5.000 IS-krigare.

LÄS MER: Komplicerad militär allians i slaget om Raqqa

Även här finns svenskar. Jesper Söder från Trollhättan har vistats i regionen en längre tid som frivillig för kurdiska förband. I dag uttalar han sig för SDF.

– Vi har börjat ta stadsdelar, och avancera inne i Raqqa. Samtidigt som vi försöker få ut så många civila som möjligt. Vi har amerikanskt flygunderstöd som bombar Raqqa och IS-positioner som vi har markerat. Det är många civila som kommer emot oss i panik, nu ser de en chans att äntligen kunna fly.

Mänskliga sköldar

Enligt Jesper Söder används civila som mänskliga sköldar av IS i striderna, till exempel när de ska transportera sina trupper till olika städer eller om de ska fly.

– De kan gå framför deras soldater medan de ger eld bakifrån. Vissa använder dem som lockbete, för att våra trupper ska komma fram och hjälpa dem.

Har ni tillfångatagit Is-soldater?

– Det är väldigt svårt att uppskatta men jag skulle uppskatta att ett 50-tal har gett upp.

Några svenskar?

– Inte vad jag vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.