Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svenskarna i Marocko om jordbävningen. ”Ingen har vågat sova i natt”, säger Ahmad al-Mughrabi från Kista Foto: Privat

Svenskarna om jordbävningen: ”Folk är i chock”

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenskar befinner sig i jordbävningsdrabbade Marocko. Rädslan för efterskalv är stor efter fredagens jordbävning i Marocko.

– Folk är trötta, ingen har vågat sova i natt, säger Ahmad al-Mughrabi från Kista som är på semester i Casablanca.

Anna Bergengren hade just kommit till sitt hotell i de gamla delarna av Marrakesh när hela rummet började skaka vid elvatiden på fredagkvällen.

– Det var absolut en rejäl påverkan, det ramlade en porslinsvas i korridoren och det klirrade i lampan i taket. Vi hoppade i skorna och sprang ut, säger hon till SVT.

Ute på gatan var det massor av människor.

– Alla strömmade mot torget, alla ville vara under bar himmel på avstånd från byggnader, säger Anna Bergengren.

Många av byggnaderna hade skadats av jordbävningen.

– Det var väldigt stora sprickor i fasaderna.

”Alla var i chock”

Hon kommer att vara kvar i några dagar till i Marrakech trots risken för efterskalv.

– Jag är här på en geologisk konferens och en av deltagarna är jordbävningsexpert så vi känner oss säkra och välinformerade om riskerna. Men vi har bytt till ett hotell i de nyare delarna av staden där det är tryggare, säger Anna Bergengren.

Ahmad al-Mughrabi från Kista är på semester i Casablanca och kände tydligt av jordbävningen trots att epicentrum ligger flera hundra kilometer bort.

– Jag låg i sängen vid elva-tiden på kvällen lokal tid när huset och sängen helt plötsligt började att skaka kraftigt. Gatan var full av människor i chock, säger han till SVT.

Först vid tvåtiden på morgonen började folk att våga sig in i sina hus igen.

Fruktar efterskalv

– I dag lyssnar alla på tv och radio för att försöka förstå vad man ska göra om det kommer ett efterskalv. Alla är stand by, säger Ahmad al-Mughrabi.

– Det gamla området av Marrakech har drabbats värst. Där har hus och en minaret rasat. Nybyggda hus verkar ha klarat sig bättre, säger han.

UD har inga uppgifter om skadade svenskar.

Hör Ahmad al-Mughrabi berätta om nattens jordbävning i Marocko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.