Elias Aidoukovitch, 15, från Malmö är på semester i Budapest med sina föräldrar. De bor på ett hotell precis framför kajen där olyckan inträffade. Foto: Privat

Svenske Elias, 15: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Elias Aidoukovitch från Malmö såg med egna ögon hur ungersk polis och brandkår sprang längs kajen efter att en turistbåt kapsejsat. Bara timmar innan olyckan åkte han själv på en båttur på Donaufloden.

– Det kom som en väldig chock, säger Elias Aidoukovitch till SVT Nyheter.

Elias Aidoukovitch är på semester i Budapest med sina föräldrar. Under onsdagskvällen var de på ett kafé inne i Budapest när de plötsligt hörde ljud från sirener.

– Det var jättemånga polisbilar som körde i full fart. När jag såg bilarna tänkte jag direkt att något allvarligt hade hänt, berättar Elias Aidoukovitch.

”Det var så hemskt väder”

När familjen kom tillbaka till sitt hotell, som ligger precis vid kajen där olyckan inträffade, såg de ännu fler poliser, men även brandkår och räddningstjänst, springandes längs floden. Familjen Aidoukovitch kollade nyheterna och läste då om olyckshändelsen, att flera personer dött till följd av att en båt kapsejsat.

– Det kom som en chock. Det var så hemskt väder också, jag har aldrig varit med om ett sådant spöregn. Dessutom blåste det extremt mycket, säger Elias.

Åkte på båttur samma dag

Bara tre timmar före den förödande händelsen i Donau skedde hade hela familjen själva varit på en båttur på Donaufloden, dock inte med samma båt som var med i olyckan.

– Men det känns rätt chockerande att den kapsejsade där i hamnen, säger Elias Aidoukovitch.

Ett stort räddningspådrag pågick under hela natten, berättar han. Elias och hans familj hörde ambulanser, såg båtar som var ute och spanade och ficklampor som lyste längs floden.

– Men nu på torsdagen är det rätt lugnt och tyst.

Svenska Lydia: ”En otäck känsla”

42-åriga Lydia Gall-Volni, även hon från Malmö, bor och arbetar i Budapest sedan 12 år tillbaka. Hennes lägenhetshus ligger längs Donau och balkongen vetter ut mot floden. Vid tretiden natten mot torsdag hörde hon sirener och läste senare på Twitter om vad som hade hänt.

– Det var fruktansvärt. Jag fick en otäck känsla i kroppen, säger Lydia-Gall Volni och fortsätter:

– Jag har tidigare undrat kring den stora trafiken på Donau och tänkt att ”förr eller senare kanske det händer något”. Särskilt sent på natten ser man ofta de här stora fartygen längs floden och de små båtarna som sicksackar mellan dem.

Foto: Privat/Pressbild/Human Rights Watch

Floden står tom i regnet

Lydia-Gall Volni beskriver den lågmälda stämningen i Budapest under torsdagen.

– Det är sorgligt och vemodigt. Donau är en vältrafikerad flod, normalt sett löper det båtar här dygnet runt. Att se floden stå helt tom på morgonen i regn och grådaskigt väder bidrar till melankolin. Det här är en otroligt tragisk händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.