Johan von Schreeb är imponerad över insatserna som gjorts efter explosionen i Libanon. Däremot ligger en stor utmaning i att en stor del av vården är privatiserad. Foto: SVT:s Morgonstudion

Svenske läkaren: ”Stor utmaning att få tillgång till vården”

Publicerad

Det är knappt en vecka sedan explosionen i Beirut. Libanon står inför stora utmaningar, framför allt inom vården.

Fyra av fem sjukhus är totalförstörda och 80 procent av vården är privat.

– Det ska vi vara väldigt glada över i Sverige, att sjukvården är mer eller mindre gratis, säger svenske läkaren Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, som varit på plats i Beirut sedan i fredags.

Johan von Schreeb berättar att dagarna i Libanon varit intensiva och att han är imponerad över sjukvården. Han påpekar vilken kompetens och vilka insatser som finns hos den lokala sjukvårdspersonalen i landet. Han menar också att flera sjukhus mer eller mindre ser ut som nya Karolinska sjukhuset med den senaste och mest moderna utrustningen. Men det finns stora utmaningar.

–  Den är ju privat till 80 procent, man måste alltså betala för den själv. Det är en stor utmaning att få tillgång till vården, säger svenske läkaren Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i Morgonstudion och fortsätter.

–  Den ekonomiska situationen har gjort att många av de här sjukhusen har inte kunnat importera och få material. Varit tvungna att sparka sjukvårdspersonal och sen har man covid-19 ovanpå det – som nu håller på att öka ganska kraftigt, framför allt med demonstrationer. Och man har inte tänkt så mycket på viruset för att man har fokuserat på explosionen. 

Hela regeringen har ju avgått, hur påverkar det sjukvården?

–  Man kan säga så här att hälsomyndigheten har inte varit aktiva så jag tror inte det kommer påverka så mycket, men klart man måste ha en styrning. Men WHO som jag jobbar med här har en viktig roll att vara ställföreträdare, att stötta upp det som finns och att det finns en styrning för vården, säger Johan von Schreeb.  

Se hela klippet med svenske läkaren i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.