Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chaab försvann i Turkiet i oktober 2020. Foto: MAJID AZAD

Svenskiraniern Habib Chaab avrättad i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran, det bekräftar Utrikesdepartementet för SVT Nyheter. Under lördagen har UD kallat upp Irans ställföreträdande ambassadör för att protestera mot avrättningen.

Habib Chaab hade både svenskt och iranskt medborgarskap. Han försvann i Turkiet i oktober 2020. Den turkiska regeringen anklagar Iran för att ha kidnappat Chaab från landet och Turkiets underrättelsetjänst har släppt övervakningsfilmer som uppges visa hur kidnappningen gick till.

I mars i år fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Habib Chaab. Enligt domstolshandlingar anklagades Chaab för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Han anklagades också för att ha varit inblandad i en attack mot en militärparad 2018 där över 20 personer dödades.

UD bekräftar för SVT att avrättningen av den svenske medborgaren Habib Chaab har verkställts under lördagen. I en kommentar skriver UD att man fördömer agerandet och att man under lördagen har kallat upp Irans ställföreträdande ambassadör för att protestera mot avrättningen.

Utrikesministern: ”Dödsstraffet är ett omänskligt straff ”

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar händelsen i ett mejl till SVT Nyheter:

”Dödsstraffet är ett omänskligt och oåterkalleligt straff och Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dess tillämpning under alla omständigheter.”

Tobias Billström skriver också att den svenska regeringen, sedan Habib Chaab dömdes till döden, har vädjat till Iran att dödsstraffet inte ska verkställas och att samtal har skett med iranska företrädare på hög nivå.

Avrättningen var ”helt väntad”

Said Mahmoudi, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet, säger att avrättningen var ” helt väntad”.

– Han anklagas för inblandning i ett bombdåd som dödade revolutionsgardister, och regimen vill med detta ta revansch för att visa hur man skyddar sina egna, menar han.

Irankännaren Arvin Khoshnood är inte heller förvånad. Han varnar nu för fler avrättningar av internationella fångar.

– Jag är rädd för att fler kommer att avrättas om inte omvärlden reagerar starkt, säger han.

Se hela sändningen i SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.