Protesterna har fortsatt i Yangon under tisdagen. Militärkuppen i Myanmar har lett till dödligt våld på politiker och demokratiaktivister. Foto: AFP

Svenskt klädföretag stoppar ordrar från Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens blodiga protester meddelade klädjätten H&M i går att de stoppar alla beställningar till underleverantörer i landet. Nu säger Kappahl till SVT Nyheter att de gör samma sak.

Militärkuppen i Myanmar har lett till dödligt våld på politiker och demokratiaktivister. Protesterna mot militären har även spridit sig till klädfabriker. Strejkerna har avlöst varandra.

– Just nu lägger vi inga nya ordrar till våra underleverantörer eftersom det är osäkert om det går att producera där just nu, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl.

”Vi är bekymrade”

Det svenska klädföretaget beskriver att det för tillfället är svårt att handla med Myanmar. Det är både svårt att få in material till landet och att få ut varor därifrån.

– Landet är instabilt och produktionen kan inte pågå i fullt tempo. Vi är bekymrade över situationen, inte minst med tanke på mänskliga rättigheter.

Kappahls verksamhet i landet är relativt liten. 2019 stod inköpen från Myanmar för 4 procent. Det kan jämföras med Bangladesh som under samma period stod för 45 procent av inköpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.