Foto: TT

Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är en av de fem nya länderna som valdes in i FN:s säkerhetsråd under tisdagskvällen.

Sverige konkurrerade med Nederländerna och favorittippade Italien inför tisdagens omröstning. Med 134 röster stod det klart redan i första valomgången att Sverige fått en plats. 128 krävdes för att bli invald. Som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet sitter man med under en tvåårsperiod, i detta fall alltså 2017-2018.

– Jag är väldigt överraskad att vi kunde slå Italien. Det är sensationellt, säger Aleksander Gabelic,ordförande i svenska FN-förbundet till SVT Nyheter.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

– Det är ett stort steg för Sverige och för svensk utrikespolitik, jag tycker vi ska vara lite stolta som svenskar i dag. Vi lyckades göra det som ingen förväntade att vi skulle göra, fortsätter han.

”En fjäder i hatten för regeringen”

Enligt Andreas Öbrink, politikreporter på SVT, kommer Sverige nu troligtvis att driva frågor om till exempel ökad öppenhet och förebyggande syn på konfliktlösning, men också frågor om miljöförstöring och klimatet.

Mot bakgrund av det intensiva kampanjarbetet som regeringen bedrivit för att väljas in, kan detta ses som en stor framgång.

– Det är en stor fjäder i hatten för regeringen för Stefan Löfven i allmänhet och Margot Wallström i synnerhet. Regeringen har lagt stora resurser på det här, säger Andreas Öbrin.

Till Afrikas grupp valdes Etiopien in. Bolivia fick platsen i gruppen för Karibien och Latinamerika, och Sverige och Nederländerna tog platserna för västeuropa och andra stater. i Asiens och Stilla Havets grupp valdes Kazakstan in efter en andra valomgång.

De fem permanenta platserna i säkerhetsrådet innehas av: Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA.

Senast Sverige satt med i säkerhetsrådet var 1997-1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet