Utrikesminister Ann Linde fördömer våldet mot demonstranterna i Iran. Foto: Wana News Agency/Boris Grdanoski/TT

Sverige fördömer Irans brutalitet mot demonstranterna

Publicerad

Minst 106 personer har dött under protesterna i Iran de senaste dagarna, enligt Amnesty. Nu fördömer Sveriges regering den iranska regimens brutalitet mot demonstranterna.

”Skräckslagen över dödssiffrorna i Iran”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty har åtminstone 106 personer dött – och dödssiffrorna väntas stiga. Det här efter de omfattande protester som startade i landet i fredags.

Protesterna utlöstes efter ett besked om att regeringen slopar bensinsubventionerna i landet. Det är en följd av sanktionerna som har riktats mot landet och innebär stora höjningar av bensinpriset.

I runt 40 städer har hundratals iranier sedan dess uttryckt ilska över dålig levnadsstandard, statlig korruption och ökade klyftor mellan rika och fattiga.

Utrikesministern: ”Skräckslagen”

Under tisdagen har Irans ambassadör Sayed Rasoul Mohajer kallats upp till UD för ett möte.

”Skräckslagen över dödssiffrorna i Iran. Ingenting kan rättfärdiga det här våldet. Den iranska ambassadören fick veta våra synpunkter i dag”, skriver utrikesminister Ann Linde även på Twitter.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter var det Sverige som kom med initiativ till mötet.

– Regimens våld mot fredliga demonstranter är oacceptabelt och det har framförts till iranierna, säger en källa med insyn i mötet till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.