Høyres Erna Solberg pratar med väljare i Oslo under valrörelsens slutspurt. Foto: SVT

Sverige lockar och avskräcker

Uppdaterad
Publicerad

När Norge går till val 9 september tippas borgerliga Høyre bli vinnare. Sverige lyfts fram i valdebatten både som gott och avskräckande exempel.

Agendas reportageteam har varit i Oslo i valrörelsens slutspurt och träffat Høyres Erna Solberg och besökt tankesmedjan Manifest där man befarar att Norge kan bli som Sverige med en borgerlig regering.

Norge är ett av världens rikaste länder. Oljetillgångarna har gjort att varje norrman är värd en miljon kronor.

Agenda

I åtta år har landet styrts av Arbeiderpartiet och Jens Stoltenberg, men i det stundande valet kan han förlora makten till det borgerliga Høyre med Erna Solberg i spetsen.

De båda rivalerna är lika populära, men det är en sak som skiljer dem åt. Det handlar om synen på vilka funktioner i samhället som ska vara offentliga eller privata.

”Vi i Høyre är mer pragmatiska”

– Största skillnaden finns nog i vår syn på hur man löser problem i samhället. Vänstern har menat att allt först och främst ska lösas i offentlig regi. Vi anser att det ska finansieras av det offentliga, men vi anser att oavsett vem som driver en verksamhet inom äldreomsorg eller sjukvård så är det viktigaste att man hittar bra lösningar. Vi ser mer pragmatiskt på det offentliga och det privata, säger Erna Solberg.

Høyres tal om privatiseringar oroar vänstern. Tankesmedjan Manifest i Oslo har publicerat rapporter och böcker där man varnar för den svenska vägen. Friskolorna och riskkapitalbolagens vinster har använts som slagträ i valdebatten.

Ingrid Wergeland på tankesmedjan Manifest håller upp en politisk pamflett som tankesmedjans förlag har gett ut, där Sverige används som avskräckande exempel.

”Vi beskriver Sveriges privatisering”

– Vi gav ut den för att Høyre är så vaga angående vilka ändringar de skulle göra om de får makten, när det gäller sjuklön, privatisering och fler tillfälliga anställningar, säger Ingrid Wergeland och fortsätter:

– Eftersom Sverige har styrts borgerligt de senaste sju åren så har vi med del som handlar om Sverige...

– Som ett avskräckande exempel?

– Ja. Vi beskriver Sveriges privatisering. Hur de svaga, sjuka och arbetslösa har fått en tuffare vardag.

Efter en del kritik har Erna Solberg backat något i friskolefrågan.

– Jag har lovordat Sveriges forskning och utveckling och ekonomiska politik under den regering som leds av Moderaterna. Därför tecknas en skev bild av Sverige i den norska politiska debatten. Jag tror inte så många svenskar känner igen sig i den Sverigebilden, säger Erna Solberg.

– Du tycker inte den stämmer?

– Nej det tycker jag inte.

Vilka skillnader finns det mellan svenska Moderaterna och norska Høyre? Är ni ideologiska systerpartier eller inte?

– Med den reorientering som Moderaterna gjort på senare år har vi mycket gemensamt. Men vi är två olika länder med olika utmaningar. Vi ska vara generösa nog att berömma det som går bra. Sveriges ekonomiska politik har gjort att man har klarat finanskrisen bra. Arbetslösheten är visserligen högre än i Norge, men vi har ju våra oljepengar och det ger en helt annan situation, säger Erna Solberg.

Høyre går framåt men kan inte regera på egen hand. Det populistiska Fremskrittspartiet kan bli en viktig partner.

– För bara några år sedan var det helt otänkbart att ha statsråd ur Fremskrittspartiet. Nu är det skrämmande nära en realitet, säger Ingrid Wergeland.

Är det helt oproblematiskt att bilda regering med Fremskrittspartiet?

– Det blir aldrig oproblematiskt att bilda koalitionsregering, säger Erna Solberg. – Det är svårt och krävande att nå enighet. Både med KrF, V och Frp är vi oeniga om ganska mycket. Men jag tror det går att nå enighet, vi tycker lika om såpass mycket.

Intervjun sänds i Agenda söndag den 8 september kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet