Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi skulle vilja se dem bli medlemmar så snart som möjligt”, säger USA:s försvarsminister om Sveriges och Finlands Natoansökan.

USA vill helst att Sverige och Finland blir Natomedlemmar samtidigt

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Finland ska gå med i Nato utan att vänta på Sverige var en av de stora frågorna på Nato:s försvarsministermöte som pågår i Bryssel. När SVT Nyheter ställde frågan till USA:s försvarsminister så var deras ställning tydlig.

– Sverige är redo för Nato, säger Lloyd Austin.

På Nato:s försvarsministermöte som pågår i Bryssel diskuterades en gemensam försvarsplanering. För fösta gången fick Sverige en lista på vad landet rent militärt kan bidra med i Nato. Detta är ytterligare ett steg in i samarbetet.

En av de stora frågorna på mötet var om Sveriges och Finlands Natomedlemskap. Frågan om Finland ska gå med på egen hand har tagit fart. På Nato:s möte i sommar ska det beslutas om Sverige och Finland ska bli Natomedlemmar eller inte.

Enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin vill USA att Sverige och Finland blir medlemmar så fort som möjligt, och helst samtidigt.

Hör vad Lloyd Austin svarar på SVT:s reporter David Boatis fråga om Sverige och Finland kommer att bli Natomedlemmar samtidigt eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.