Venezuelas oppositionsledare Juan Guaido och Sverige utrikesminister Margot Wallström Foto: Juan Barreto, Afp / Jonas Ekströmer, TT

Sverige ställer sig bakom Guaidó

Uppdaterad
Publicerad

Flera EU-länder väljer att stödja oppositionledaren Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president eftersom den sittande presidenten Nicolás Maduro inte utlyst ett nytt presidentval i helgen. Nu ställer sig också Sverige bakom Guaidó, det säger utrikesminister Margot Wallström.

Nicolás Maduro avvisade under söndagen det ultimatum som flera europeiska ledare har gett – att han måste utlysa ett nytt presidentval. Annars erkänner de oppositionsledare Juan Guaidó som tillfällig president. Något som nu alltså har hänt.

– Vi godtog aldrig valresultatet när Maduro valdes till president. Vi stödjer och betraktar Juan Guaidó och nationalförsamlingen som de enda legitima representanterna för det venezuelanska folket, säger Wallström till SVT Nyheter.

I ett uttalande från EU säger unionen att man ställer sig bakom nationalförsamlingen, men att det är upp till varje enskild stat att stödja Juan Guaidó som tillfällig president. Förutom Sverige har Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Österrike, Nederländerna, Portugal, Danmark och Litauen valt att stödja Guaidó.

– Det är viktigt att vi löser hela frågan om Venezuelas framtid på ett trevligt och politiskt sätt, säger Wallström.

Sverige ska nu, tillsammans med flera andra EU-länder, ingå i en kontaktgrupp och delta i möten om situationen i Venezuela.

Maduro: Viker mig inte

Nicolás Maduro säger i en intervju i den spanska tv-kanalen La Sexta att han inte kommer att ge vika för påtryckningar från dem som vill se honom avgå.

– De försöker tränga in oss i ett hörn med sina ultimatum för att tvinga fram en extrem situation med konfrontationer, säger Maduro i tv-intervjun.

Tigran Feiler, SVT:s korrespondent i Latinamerika, säger att det skulle vara ett hårt slag för Maduros regering om alla EU-länder ställer sig bakom Guaidó.

– Oppositionen har gjort tydligt att EU-länderna är en nyckelbricka i den allians som man försöker bygga upp internationellt, där man försöker isolera Maduros regering. Men han har en del alllierade kvar, inte minst Kina och Ryssland som är viktiga spelare på den internationella arenan, säger Tigran Feiler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.