Bilden av Sverige har blivit mer positiv i USA och Kanada. Arkivbild. Foto: TT

Sverigebilden mer positiv i USA och Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var fjärde amerikan har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Även kanadensarna är mer positiva. Detta trots att ofta missvisande information om Sverige har fått stor spridning.

29 procent av amerikanerna säger att deras bild har blivit mer positiv, bland kanadensarna är motsvarande siffra 15 procent. Framför allt har unga i storstäder fått en mer positiv bild av Sverige.

”Det är uppenbart att många i Nordamerika värdesätter områden som är viktiga för Sverige som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter”, säger Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt är 7 procent av deltagarna i USA och 5 procent i Kanada mycket kritiska till Sverige.

Många hänvisar till våld och politisk korrekthet

I båda länderna säger runt 6 procent att de fått en mer negativ bild det senaste året. Många hänvisar till Sveriges migrations- och asylpolitik, våld i det svenska samhället samt politisk korrekthet i Sverige.

Studien grundar sig på enkätsvar från 3.278 personer i USA och 2.709 personer i Kanada.

De svarande har också fått ge betyg på hur positiv eller negativ deras bild är av olika länder. Sverige toppar den listan både i USA och Kanada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer