Sverigegreker om folkomröstningen: Xenofon: ”Rena rama utpressningen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har frågat två vanliga Sverigegreker om deras inställning till folkomröstningen om EU:s räddningspaket för Grekland. Xenofon Pagalias skulle rösta nej.

-Jag säger definitivt nej! Ett ja skulle innebära att det går ännu mera åt helvete för Grekland och grekerna. Fattigdomen skulle öka, folk skulle inte ens ha råd med det allra nödvändigaste längre. Redan nu har folk ett akut behov av pengar, säger Xenofon Pagalias som är född och uppvuxen i Grekland men som numera bor i Sverige.

Pest eller kolera

-Samtidigt ska man komma ihåg att detta blir ett val mellan pest och kolera. Regeringen lägger ett hot, ja rena utpressningen, mot det grekiska folket och får på så sätt ett alibi och fria händer och kan lägga ansvaret på folket.

-Regeringens outtalade besked är att ”säg ja så ordnar sig allt.”

Xenofon fortsätter engagerat.

-Men vi har redan haft neddragningar och besparingar samtidigt som skatterna höjts och ytterligare höjningar och sparpaket klarar man helt enkelt inte av – då blir det rena misären och fattigdomen, säger Xenofon Pagalias.

Misär

Om ett nej innebär en tillbakagång till att stå utanför EU och eurosamarbetet och ett införande av drachmern igen är för tidigt att säga, menar Pagalias.

-Skulle det bli så innebär det minst tio svåra år, men det går, det visar andra exempel med länder som lyckats, säger Pagalias.

-Jag kom hem från Grekland häromdagen och det som nu i hög grad oroar och gör folk ilskna är planer på en kraftig höjning av fastighetsskatten som bakas in i elräkningeen. Elen stängs obönhörligen av för den som inte betalar.

Helt svart

-Folk har inte råd, det innebär bokstavligen ett mörker över Grekland och om det blir ja i folkomröstningen blir det helt svart, slutar Xenofon Pagalias.

Rikard Palm

rikard.palm@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.