Sveriges evakuering från Kabul är avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges evakuering från Kabul är avslutad. Det säger utrikesminister Ann Linde på fredagen.

– UD:s diplomater och säkerhetsoperatörer, poliserna från NOA, och försvarsmaktens specialförband har evakuerats till en ort i regionen. Ingen svensk utsänd personal finns kvar på Kabuls flygplats, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde berättar om evakueringarna av svenskar och lokalanställd personal från landet.

– Den svenska evakueringen på Kabuls flygplats är avslutad, säger hon.

Totalt har drygt 1 100 personer evakuerats. All lokalanställd personal vid ambassaden har evakuerats. Flera människorättsaktivister och journalister har också fått hjälp att ta sig ur landet. Därutöver har 500 svenskar samt ett antal tidigare försvarsanställda evakuerats.

Talibaner har stoppat en del afghanska medborgare, däribland tidigare försvarsanställda, från att ta sig in på flygplatsen, berättar Ann Linde.

Hon säger att regeringen hoppas att kunna evakuera kvarvarande svenska medborgare och tidigare försvarsanställda i ”ett senare skede”.

Hon tackar också alla som varit inblandade i evakueringarna för deras insatser.

– I nära samarbete med andra länder har den utsända svenska gruppen på flygplatsen uträttat ett fantastiskt arbete i mycket farlig miljö. Resultatet är att dryg 1100 människor har evakuerats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.