Foto: (Från vänster) Iman Tahbaz, Sara Murillo Cortes, Lars Lyrefelt & Linda Hörnqvist

De kan vinna Årets bild – SVT får fyra nomineringar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av SVT:s reportage har nominerats till priset ”Årets bild” 2023, inom kategorierna tv-nyheter och tv-reportage.

– Det känns enormt roligt att ha blivit nominerad tillsammans med kollegor, säger den nominerade fotografen Lars Lyrefelt.

Titta på och läs om reportagen nedan.

Varje morgon publicerar den ukrainska armén de senaste siffrorna för antalet stupade ryska soldater. Samtidigt pratar man ogärna om de egna förlusterna. Elin Jönsson och Lars Lyrefelt, besökte den lilla staden Apostolove där begravningarna av stupade avlöser varandra.

– Jag är oerhört tacksam för människorna som delat med sig av sina berättelser och låtit oss komma nära och nomineringen delar jag med dem.

Lyrefelts bilder har nominerats till årets bild för tv-nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Familjen hittade honom på sjukhus. Han tittade på dem med ett öga, sedan blev han lugn och dog”, säger Oleksandrs anhörige vid begravningen. Foto: Lars Lyrefelt

Organiserad brottslighet och droghandel har gjort Ecuador till ett av världens våldsammaste länder. I delar av landet har våldet gått så långt att skolorna övergått till distansundervisning och politiker fruktar för sina liv. SVT:s korrespondent Tigran Feiler och fotograf Sara Murilla Cortes besökte landet.

– Det märks att SVT verkligen väljer att satsa på bildberättande. Det är jag mycket stolt för, utöver att bli nominerad, säger Sara Murilla Cortes.

Murillo Cortes bilder har nominerats till årets bild för tv-nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borgmästaren Luis Chonillo sover aldrig mer än en natt på samma ställe och har tvingats stänga skolor – allt på grund av våldet i landet. Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Den här sommaren upplevde världen värmerekord och det är stor skillnad på förmågan att skydda sig.

Reporter Erika Bjerström och fotograf Iman Tahbaz åkte till Kalifornien. Där handlar det om de som har råd med rent vatten och luftkonditionering och de som inte har det.

– Jag har fallit på målsnöret tre gånger, men denna gång hade det inte gjort något då de andra nominerade är mina kollegor, säger Iman Tahbaz.

Tahbaz bilder har nominerats till årets bild för tv-nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kalifornien är tillgången på vatten avgörande för att kunna hantera värmen – men problemet för många fattiga är att vattnet många gånger innehåller giftig arsenik. Foto: Iman Tahbaz

Mordnivåerna i Sydafrika slår rekord då 27 000 människor under ett år. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås och fotograf Linda Hörnqvist tillbringade ett dygn på Sowetos traumamottagning i Johannesburg, dit svenske läkaren Stefan Sjödin kommit för att träna på att behandla skottskador och knivhuggningar.

– Jättekul att bli nominerad, och särskilt med så fint sällskap, säger Linda Hörnqvist.

Hörnqvists bilder har nominerats till årets bild för tv-reportage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. Foto: Linda Hörnqvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.