SVT i Grekland: Stämningen är segerrusig

Publicerad

När de flesta rösterna i grekiska valet räknats tyder allt på storseger för vänsterpartiet Syriza. I Grekland stämningen ”segerrusig om än avvaktande”, säger SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten som är på plats i Aten.

SVT:s Ulrika Bergsten understryker att alla röster ännu inte räknats och att flera stora valdistrikt återstår.

– Stämningen är segerrusig om än avvaktande, för ännu är det inte helt klart. Men allt tyder på att Syriza vinner och det mesta tyder också på att de får ensam majoritet.

En Obama för Grekland

Syriza har sedan sommaren växt från att få några enstaka procent i opinionsmätningar till att nu vara största partiet. Orsakerna till framgångarna är flera, en av dem är partiledaren Alexis Tsipras.

– De etablerade partierna har gjort en väldigt dålig valrörelse. De har inte hört folkets behov, det har Syriza gjort. Syrizas ledare är oerhört populär här, man talar om en ny Obama för Grekland. Man talar om förändring, han står för någonting nytt, säger Ulrika Bergsten.

Från protestparti till regeringsparti

Men även om Syriza vinner valet så återstår hårda prövningar för partiet och den populäre ledaren.

– Det kommer att bli en stor utmaning för Syriza att gå från ett protestparti, där man fritt har kunnat klaga och gnälla på de beslut som politikerna i regeringen har tagit till att faktiskt styra ett land och ibland fatta en del svåra beslut. Om några veckor så ska man till exempel omförhandla avtalet med EU om lån och begära den förlängning som man har lovat folket att man ska kräva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Grekland

Mer i ämnet