Enligt SVT:s reporter Tigran Feiler har många venezuelaner bestämt sig för att bojkotta valet i protest. Foto: SVT/TT

SVT:s reporter: Det finns en utbredd apati i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen går venezuelanerna till valurnorna i ett val som enligt många redan är avgjort. Regerande Nicolas Maduro står mot högoddsaren Henri Falcón.

Många har bestämt sig för att bojkotta valet i protest mot att valkommissionen ställt sig på Maduros sida.

– Jag var ute i Caracas på morgonen. Den bilden jag får är att det är väldigt lite människor ute och i vallokalerna. Många venezuelaner är trötta och ser ingen förbättring av sin levnadssituation, säger reporter Tigran Feiler som är på plats i Caracas.

Landet har en stor brist på mat, medicin och arbete. Dessutom har många venezuelaner lämnat landet i hopp om bättre levnadsstandard, upp till femton procent enligt Tigran Feiler.

– Det finns en utbredd apati i det venezuelanska samhället. Det har att göra med den svåra ekonomiska krisen i landet och att det har varit många år av hård politisk konfrontation mellan regeringen och oppositionen. Många venezuelaner är trötta och ser ingen förbättring, och har därför lämnat landet.

Många missnöjda med kandidaterna

En politisk strategi från oppositionens sida är att bojkotta valet som de menar är ett skenval. Det är flera som tidigare röstat på Maduros socialistiska parti som avstår från att rösta.

– Bland dem jag har pratat med – både för och emot den nuvarande regeringen – är det många som säger att de inte ska rösta för att de inte känner att någon av kandidaterna kan lösa de stora ekonomiska problemen som landet befinner sig i, säger Tigran Feiler.

Tidigt på tisdagen svensk tid bör valresultatet vara klart, men det kan bli ännu senare om det skulle bli ett jämt val.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet