SVT Nyheters reporter Bert Sundström på plats i Caracas, Venezuela. Foto: SVT / TT

SVT Nyheter i Venezuela: ”Finns all anledning att tro att det kommer att bli våldsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på fredagen råder lugnet före den förmodade stormen i Venezuelas huvudstad Caracas. Nya regimkritiska protester väntar, trots att president Maduro utfärdat ett demonstrationsförbud. SVT Nyheters utrikesreporter Bert Sundström befinner sig på plats i staden.

– Det finns all anledning att tro att det kommer att bli våldsamt, säger han.

Krisen i Venezuela fortsätter. Efter en två dagar lång generalstrejk, där sammanlagt åtta personer dödats i sammandrabbningar med ordningsmakten, planeras under fredagen ytterliga demonstrationer mot president Nicolás Maduro. Regimen har svarat med att utfärda ett demonstrationsförbud.

Nya våldsamma sammandrabbningar väntas, framförallt i huvudstaden Caracas.

Krisen i Venezuela

LÄS MER: Åtta döda under generalstrejken i Venezuela

SVT Nyheters reporter Bert Sundström befinner sig just nu i Caracas, en stad han har besökt och rapporterat från flera gånger tidigare genom åren. Han berättar under fredagen, vid 11-tiden lokal tid, om ett lugn före stormen.

Hur är stämningen i staden, jämfört med när du tidigare varit i Caracas?

– Det jag har sett hittills är en påtaglig förstärkning av polisnärvaro och olika typer av säkerhetsstyrkor. Det har tidigare varit vägspärrar med beväpnade vakter mellan flygplatsen och stadens centrum, men det är långt mycket mer nu än någonsin tidigare när jag har varit här, säger Bert Sundström.

– Det syns också vägspärrar på gatorna inne i centrum, och skräp och andra rester av det som demonstranter har satt upp under de här två dagarnas generalstrejk som tog slut tidigt i morse.

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

”Jag måste ha livvakt med mig”

– Min känsla inne i stan är väl att staden håller på att samla sig till sin normalitet igen efter ett par dagar ganska stora besvärligheter med mycket våld.

– Det här är första gången jag har blivit tillsagd att jag inte får röra mig på egen hand, utan jag måste ha livvakt med mig. Det känns väl bra för det är verkligen inte ofarligt på stan.

På vilket sett är det farligt, för journalister och andra besökare?

– När det blir demonstrationer så svarar ordningsmakten mycket bestämt och då blir det tårgas, gummikulor, slagsmål… Polisen verkar slå till mot lite allt möjligt, som det ibland är svårt att se skäl till.

– Det finns poliser men också beväpnade gäng som kallas ”collectivos” som sätter skräck i befolkningen. De är kriminella gäng som rånar och misshandlar, som har satts upp av regimen i syfte att ha gatan under kontroll.

Vad kan man förvänta sig av fredagens planerade demonstrationer?

– Det finns all anledning att tro att det kommer att bli våldsamt, men det finns inget på stan som tyder på det nu. För ögonblicket verkar det vara lugnt på gatorna [vid 11-tiden lokal tid, 17-tiden svensk tid].

– Man har ju förbjudit nya demonstrationer idag, men jag vet att flera personer som ändå ska ut och demonstrera senare.

– Oppositionen hade planerat en marsch. Den blir inte av, men man manar oppositionella att sätta upp vägspärrar och se till att vara många små grupper ute på många platser. Man uppmanar alla som är mot regeringen och valet på söndag, att alla ska ta sig till Caracas.

LÄS MER: Maikol, 21, måste äta sopor för att överleva

Tror man att regimens demonstrationsförbud kommer att få någon effekt?

– Det är ingen som vet. Jag tror att i stället för att bli så massiva organiserade protester som i går och i förrgår, att det blir flera mindre, mer spontana, mindre organiserade protester. Eftersom regeringen har sagt att det är förbjudet att demonstrera tror jag också att man kommer att slå ner demonstrationerna.

– Men det är en gissning, jag tror, ingen vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet