Samir Abu Eid är SVT Nyheters utsände på migrationskonferensen i Marrakesh där man enats om ett gemensamt ramverk för migrationen. Foto: Salim Alsabbagh / SVT / AFP

SVT Nyheters Samir Abu Eid: ”Migranters rättigheter stärks”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för 159 länder har samlats för att godkänna ett avtal som inte är bindande.

– Migrationspakten är ett viktigt framsteg för att stärka migranters rättigheter i världen, säger Samir Abu Eid, korrespondent för SVT Nyheter på plats i Marrakesh i Marocko.

I decennier har man försökt få till stånd en internationell överenskommelse om migration. Först efter den stora flyktingvågen 2015 har den känsliga frågan hamnat på agendan.

Kommer avtalet att innebära en verklig förändring?

– Det är ett framsteg även om avtalet inte är bindande. Men det är ett försök att förbättra situationen för världens migranter. Man vill reglera den reguljära invandringen och bekämpa människosmuggling, säger Samir Abu Eid, som rapporterar för SVT Nyheter från migrationskonferensen.

I Marocko har flera tusen migranter samlats på väg till Spanien och andra länder i Europa.

Varför samlas migranter i Marocko?

– Sedan det blivit svårare för västafrikaner att ta sig till Libyen har Marocko blivit en ny samlingsplats. Man har även många egna unga medborgare som vill ta sig till Europa. I världen finns människor som vill få bättre möjligheter och även många som flyr undan våld och väpnade konflikter. Ett av målen med migrationspakten är att minska nöden så att människor inte behöver bryta upp på grund av hot eller för att klara sin försörjning, säger Samir Abu Eid.

Får länderna inte längre bestämma själva över sina gränser?

– Det är tydligt att avtalet inte hotar ländernas självbestämmande. Inget land måste ändra sina lagar. Det har funnits en oro att en internationell överenskommelse ökar trycket mot de rika länderna. Men många rör sig inom sina länder eller till grannländer, som till exempel i Afrika, säger Samir Abu Eid.

Nästa steg är nu att ramverket formellt ska antas i FN:s generalförsamling den 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.