Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karen Bunga berättar hur grekiska polisen kom och tog deras båtmotor där lämnade dem att flyta omkring i timmar innan de fick hjälp av ett NATO-fartyg. Foto: Filip Huygens / SVT

SVT på Lesbos: Skakande vittnesmål om ”push backs”

Uppdaterad
Publicerad

Grekiska och turkiska kustbevakningen använder aggressiva och livsfarliga metoder för att mota bort migranter, så kallade push backs. Vittnesmålen kommer från ett undangömt läger på Lesbos som SVT Nyheters team, som enda journalister, lyckats ta sig till.

Flera vittnen i lägren berättar för SVT Nyheter om olika båtar som utsatts för så kallade push backs. Det är ett uttryck för när migranter motas bort utan att ha fått möjlighet att lämna in asylansökningar, vilket strider mot EU:s bestämmelser. I lägret sitter omkring 200 människor isolerade i väntan på att bli registrerade som asylsökande.

”Polisen tog vår båtmotor”

De har alla gjort resan på dryga milen över sundet mellan Turkiet och Grekland som normalt tar ett par timmar, även för en överfylld gummibåt. Men många på lägret har helt andra erfarenheter.

– Vi åkte vid midnatt och kom fram klockan 16 dagen efter. Jag var jätterädd, de lämnade oss där på vattnet i många timmar, säger Karen Bunga, en flicka i övre tonåren från Angola.

Vid midnatt i början på juni kliver Karen Bunga, hennes mamma och lillasyster på en gummibåt i Turkiet tillsammans med ett 30-tal andra för att ta sig till den grekiska ön Lesbos och söka asyl. Halvvägs över möter de grekiska kustbevakningen. Migranterna säger att de vill söka asyl, men den grekiska polisen hörsammar inte deras begäran, tvärtom.

– Polisen tog vår båtmotor, de ville inte ta emot oss, säger Karen Bunga.

”Alla är livrädda”

Efter det driver de 15 timmar på öppet vatten. Barnen gråter och är hungriga, vattnet är slut och alla är livrädda. De försöker få hjälp, men ingen kommer.

En av passagerarna, en ung man, visar SVT Nyheter en video han filmat. Båten är på bristningsgränsen full med män, kvinnor och barn. Förutom en enstaka flytväst är deras enda livlina ett fåtal gummiringar och några uppblåsbara flythjälpmedel för barn.

– Jag skickade videon till vänner som postade på Facebook, säger den unge mannen som vill vara anonym av rädsla för repressalier från grekiska myndigheter.

Flera anmälningar

Det tar skruv, en stund senare kommer ett Nato-fartyg under tysk flagg och för dem till Lesbos.

UNHCR på Lesbos bekräftar för SVT att de tagit emot många anmälningar om aggressiva och farliga push backs den senaste tiden, som både turkisk och grekisk kustbevakning ska ha gjort sig skyldiga till. Greklands kustbevakning tillbakavisar uppgifterna om att det skulle förekomma olagliga push backs i ett skriftligt svar till SVT. De skriver vidare att kustbevakningen gör stora insatser för att stoppa olaglig och organiserad invandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer