SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt på plats i Malibu, norr om Los Angeles, där en av bränderna orsakat omfattande skador Foto: SVT

SVT på plats i brandhärjade Kalifornien: ”Som en apokalyptisk film”

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Kalifornien är redan de dödligaste i delstatens historia. Nu bävar hela USA för vad tisdagens väder kan leda till, förklarar SVT Nyheters Carina Bergfeldt, på plats norr om Los Angeles.

– Det känns som apokalyptisk film, säger hon.

Det är de stundande så kallade Santa Ana-vindarna som Kalifornienborna och hela USA nu inväntar. Vindarna kan ställa till det rejält i Kalifornien under tisdagen, förklarar SVT Nyheters USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Det här blir en viktig dag för vilken riktning den här elden kan komma att ta sig, säger hon på plats i Malibu-området norr om Los Angeles.

”Helt öde här”

Tre bränder härjar i Kalifornien sedan flera dagar tillbaka: Woolsey-branden och Hill-branden norr om Los Angeles samt Camp-branden utanför Sacramento i norra Kalifornien.

Den sistnämna, Camp-branden, är den i särklass största. Natten mot tisdag, svensk tid, bekräftade lokala myndigheter 13 nya dödsoffer i Camp-branden. Det innebär att totalt 42 personer omkommit i den jättelika branden i norra Kalifornien.

Foto: TT

Två dödsoffer har hittills skördats i bränderna utanför Los Angeles, vilket gör att de tre bränderna totalt utgör de dödligaste skogsbränderna i Kaliforniens historia. 44 dödsoffer i nuläget.

– Det är helt öde här nu, känns som en apokalyptisk film. Gatorna är tomma, det ligger elledningar längs vägarna och alla gatlampor är trasiga – mil efter mil, beskriver Carina Bergfeldt som tidigt på tisdagsmorgonen hade tagit sig upp till kändistäta området kring Malibu.

– Det är så mycket aska här att man inte kan läsa vad det står på gatuskyltarna, tillägger hon.

Uppåt 200 saknas

Än värre är situationen cirka 70 mil norr om Los Angeles. I branden som plågat Butte county med omnejd, norr om Sacramento, i flera dagar söker polisen.

– Där uppe saknar man mellan 100 och 200 personer. Man tror att de flera av dessa personer nu bor i olika härbärgen, men man befarar ju samtidigt att den här historiskt höga dödssiffran kan stiga ytterligare, säger Carina Bergfeldt.

Efter att denna text publicerades har dödssiffran stigit ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.