Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT på plats i Izium: ”Massgravar så långt ögat kan se”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Elin Jönsson har besökt platsen för den massgrav som hittades i staden Izium på fredagen.

– Det var så klart helt fruktansvärt att stå på den här platsen och vara omgiven av massgravar så långt ögat kan se, säger hon.

Hundratals människor har på fredagen hittats döda i en massgrav i ett skogsparti i utkanten av staden Izium. Det handlar om minst 440 civila, bland dem barn, och ett 20-tal soldater, enligt SVT:s reporter Elin Jönsson, som befinner sig i Ukraina tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt.

Flera kroppar bär spår av tortyr. Enligt Oleh Synehubov, guvernör i Charkiv, har vissa bakbundna händer och en man har en snara runt halsen.

– Det luktar fruktansvärt när de plockar upp kropp efter kropp här i skogen, säger Elin Jönsson.

I en grav som ligger lite avskilt från de andra hittas 20 soldater. Alla med bakbundna händer och skjutna i huvudet. De tros ha varit krigsfångar.

– Det är nästan svårt att hitta orden för att beskriva det här, säger Elin Jönsson.

– När man ser de här kropparna och vet vad de har gått igenom är det väldigt svåra känslor, fortsätter hon.

Izium, som ligger i den östra delen av Ukraina, var en av de första städerna som föll i ryska händer när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Staden återeövrades i den ukrainska motoffensiven mellan den 6 och 11 september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Jönsson: ”Vissa som blivit utsatta för tortyr och var bakbundna”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.