SVT på plats i Sydafrika: ”En planerad protest”

Publicerad

Minst tre H&M-butiker i Sydafrika har vandaliserats och det tycks vara en ”planerad och koordinerad protest”. Allt koordinerat av landets tredje största parti. Det säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås som befinner sig på plats i Sydafrika.

Minst tre H&M-butiker har vandaliserats och protester mot klädjätten har skett vid ett stort antal butiker runt hela Sydafrika under lördagen.

Det är den starkt kritiserade annonsen, med en bild på mörkhyad pojke iklädd en tröja med trycket ”coolest monkey in the jungle”, som nu banat väg för protester i Sydafrika.

– Svarta har jämförts med apor inom den koloniala historien och de tycker då att H&M borde ha förstått detta. Att H&M drar tillbaka annonsen är inte lika viktig som att den faktiskt publicerades, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Johannesburg där flera av protesterna skett.

Radikalt parti bakom protesterna

De som ligger bakom är Economic Freedom Fighters, EFF, ett radikalt oppositionsparti.De brukar klä sig i röda kläder och gruvhjälmar för att visa att de står på arbetarnas sida.

– De kräver nu att H&M-butiker ska stänga, säger Johan Ripås.

Ett flertal butiker har vandaliserats, bland annat i Johannesburg. I nuläget finns inga uppgifter om skadade.

– Det som sker här nu tycks vara en planerad och koordinerad protest samordnad av EFF, Sydafrikas tredje största parti, säger Johan Ripås.

EFF vill se fler protestaktioner

På Twitter meddelar EFF att de kommer fortsätta protestera.

Bilder på sociala medier visar hur butiker intas av demonstranter, och hur de vräker omkull ställningar med kläder.

– Det hörde av sig en person som beskrev för mig hur de som butikskunder blev inträngda där demonstranter kom in i en butik i Pretoria. De hade tvingats radera bilder som visade vandaliseringen, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer