”Få reportrar är så allsidiga som Johan och behärskar både TV och webb så bra”, säger Johan Ripås närmsta chef. Foto: SVT

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås slutar

Uppdaterad
Publicerad

Johan Ripås slutar som SVT:s Afrikakorrespondent och flyttar hem till Sverige.

– Johan Ripås har varit en fantastisk korrespondent för SVT i Afrika och jag hoppas att han snart kan komma tillbaka i den rollen igen, säger utrikeschef Pia Bernhardson.

Det är efter sjukdom i familjen som SVT:s uppskattade Afrikakorrespondent nu väljer att flytta hem till Sverige. En förlust för SVT som hoppas att han kommer att kunna återkomma till sitt bevakningsområde i framtiden.

– Få reportrar är så allsidiga som Johan och behärskar både TV och webb så bra – och dessutom filma och fota själv, säger hans närmaste chef Pia Bernhardson.

Hur ska SVT sköta Afrikabevakningen framöver?

– Johans avhopp har ju kommit hastigt, så tills vidare får vi bevaka Afrika med hjälp av våra reportrar i Stockholm. Vi har flera duktiga reportrar med stor erfarenhet av att resa och rapportera om afrikanska länder. Men på sikt vill vi förstås ha en korrespondent på plats.

”Åren i Afrika har varit fantastiska”

På SVT Korrespondenternas Facebooksida går Johan Ripås själv ut med beskedet till tittare och läsare som följt hans bevakning genom åren.

”Åren i Afrika har varit fantastiska. Inte minst tack vare er. Vi hoppas kunna återvända en dag”, skriver Johan Ripås.

Johan Ripås lämnar nu Johannesburg i Sydafrika där han varit stationerad de senaste tre åren. Tidigare rapporterade han från Nairobi i Kenya, där han började i februari 2012.

– Nyligen var till exempel Johan Ripås först på plats av svenska medier i Zimbabwe, när den gamle diktatorn Robert Mugabe avsattes efter 37 år vid makten, säger Pia Bernardson.

Viktigt bevakningsområde

Afrika är ett viktigt bevakningsområde för SVT och vi har ambitionen att berätta också om de framsteg som görs när det gäller till exempel ekonomi och demokrati på vissa håll, men förstås också om de många svårigheter som präglar kontinenten, berättar Pia Bernardson. 

– Afrika är självklart stort och viktigt att bevaka för SVT, med hela 55 länder. Här finns hur mycket som helst att berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.