”Jag tror att den här mannen, i några timmar, blev en perfekt symbol för det kulturkrig som Trump nu fört i ett års tid,” säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt, som en förklaring till varför klippet fått sådan spridning. Foto: SVT & skärmdumpar från Twitter

SVT:s Carina Bergfeldt fångade knäböjet framför Trump på film – klippet sprids över världen

Uppdaterad
Publicerad

Musiken började spela och de tusen utvalda gästerna följde presidentens direktiv och stod upp under nationalsången.

Med ett undantag: Mannen som nu kallas #kneelingman på sociala medier.

Trots ett massivt pressuppbåd blev SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt, tillsammans med danska TV2, de enda som fick protesten på film.

– Ett tag trodde jag telefonen skulle brinna upp, säger hon.

Hur gick det till när du lyckades filma det här ögonblicket?

– Det fanns ett presspodium där nästan alla journalister befann sig, men jag ville hellre prata med de som kommit dit, så jag befann mig nere på marken tillsammans med min pojkvän, Jesper Zølck som arbetar på TV2 Danmark, säger Carina Bergfeldt

– När nationalsången spelades började jag filma, och plötsligt kände jag hur Jesper petade på min arm och pekade åt sidan. Jag svängde med kameran och fick således syn på den knäböjande mannen. Jesper tog bild, jag filmade, och alla andra missade det.

”En ren lyckoträff”

Hur kommer det sig att du till synes blev ensam om det?

– Det hade varit en person som var högljudd precis innan – på helt andra sidan av gräsmattan – så alla reportrar tittade sannolikt åt andra hållet. En ren lyckoträff. Vi lade ut materialet på sociala medier, och sedan var det som en lavin inträffade. AP snappade upp det först, sedan har det bara rullat på.

Vilka reaktioner har du fått på sociala medier?

– Tusen och åter tusentals. Dels konspirationsteoretikerna, som tror att det är något fuffens, att någon fått betalt. Dels de arga, som skriver att de vill sparka honom där han sitter med sitt böjda knä. Och sedan en överväldigande majoritet som vill veta vem mannen är, de kallar honom hjälte och skriver att han inspirerar dem att göra motstånd.

Ville inte säga sitt namn

Vad vet du om honom?

– Ingenting. Medan jag höll på att klippa filmen gick Jesper fram och pratade med honom, eller snarare försökte. Han gick omedelbart efter nationalsången och ville inte säga sitt namn eller svara på frågor. Nu pågår en hetsjakt här i USA att hitta honom. En kille skrev till mig nyss och påstod att det var han, men han klarade inte mina kontrollfrågor.

Ungefär hur många har hört av sig för att få använda klippet? Från vilka länder?

– De jag vet om är CNN, AP, NBC, ABC, Time Magazine, The Hill, japansk TV, brittiska Daily Mail, Sports Illustrated, Huffington Post och till och med presidentens favoritkanal Fox News. Sedan har SVT:s samarbetspartner Eurovision skickat ut min film till 73 tv-stationer i 53 länder. På Twitter har klippet över en miljon visningar.

Brittiska Daily Mail och amerikanska ABC News var två av medierna som plockade upp klippet Foto: Skärmdump från Twitter

”Båda sidor tittar”

Varför är intresset så stort att se det här ögonblicket, tror du?

– Jag tror att den här mannen, i några timmar, blev en perfekt symbol för det kulturkrig som Trump nu fört i ett års tid. Trump har anklagat de som knäböjde för att vara anti-USA. Han tog ett lag som vann Super Bowl och drog tillbaka deras inbjudan för att man inte kunde enas. Och istället bjöd han in tusen utvalda gäster.

– Trump twittrade om hur alla skulle stå, och hur de skulle sjunga ”loudly and prodly”. Och bland de här tusen finns en man, som kommer dit välklädd, gör inget väsen av sig, men som sätter ned ett knä i marken några meter från Trump när sången spelas. Vissa ser klippet med förfäran, andra med beundran. Men båda sidorna tittar.

Se det omtalade klippet här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.