Donald Trump drar tillbaka sin inbjudan till Vita huset. Foto: TT Nyhetsbyrån

Trump: Super Bowl-vinnarna får inte komma

Uppdaterad
Publicerad

Årets Super Bowl-ceremoni i Vita huset blir utan Super Bowl-vinnarna. President Donald Trump har dragit tillbaka Philadelphia Eagles inbjudan på grund av knäböjningsbråket runt fotbollsligan NFL.

Om inte hela laget vill komma så får det vara, tycker Trump. ”Eagles ville skicka en mindre delegation, men de 1 000 fans som tänkt komma förtjänar bättre,” förklarar han i en kommuniké.

I stället för Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, kommer evenemanget under natten till onsdagen svensk tid nu att handla om att ”fira Amerika,” skriver presidenten.

Vinnande lag i de stora proffsserierna hälsar traditionsenligt på i Vita huset varje år. Men redan förra året var en del skeptiska till att besöka Trump, och ett antal spelare från 2017 års Super Bowl-segrare New England Patriots dök inte upp till ceremonin för drygt ett år sedan.

Senare under året växte oenigheten, när Trump hårt kritiserade de spelare i NFL – ligan för amerikansk fotboll – som knäböjde under nationalsången. Knäböjningarna inleddes som en protest mot rasism i USA, men har delvis utvecklats till ett ställningstagande mot Trump.

NFL har nu infört en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalsången spelas vid matcherna. Men det återstår att se hur detta kommer att fungera, eftersom ligans ordinarie säsong börjar först i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.