Texas skakat av ny masskjutning – lättar samtidigt på vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Masskjutningar är ett återkommande inslag i den amerikanska vapendebatten, och de politiska reaktionerna är lätta att känna igen. I vissa fall har vapenlagar skärpts, men inte i nu drabbade Texas.

– I Texas går man helt åt andra hållet, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Dådet natten till söndagen är det senaste exemplet i raden. Minst fem personer dödades och över tjugo skadades då en man åkte från Midland till Odessa i Texas och sköt mot andra trafikanter. Flera poliser finns bland de skadade.

När en masskjutning inträffar i USA följer ett förutsägbart meningsutbyte mellan politiker, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt. Först uttrycker politikerna sina kondoleanser – ofta uttryckt som ”tankar och böner” – och sedan kommer debatten om vapenlagar.

Demokrater vill se skärpta vapenlagar, medan republikaner framhåller att man inte ska politisera händelsen och att det är människor, inte vapnen själva, som tar andra människors liv.

Nya vapenlagar i dag

I vissa fall, som i Florida, så har masskjutningar lett till vissa regelskärpningar men det skiljer sig mellan delstaterna.

– I Texas går man helt åt andra hållet, säger Bergfeldt.

– En av de massakrer som har hänt i Texas under de senaste fyra åren var en dödsskjutning i en kyrka i Sutherland Springs. Men nu har man fattat beslut om att det ska vara lättare att bära vapen inne i en kyrka eller andra trossamfund.

De nya vapenreglerna, som träder i kraft i dag den 1 september men beslutades tidigare, innebär också bland annat att skjutvapen får förvaras i en parkerad bil vid en skola, att hyresvärdar inte får hindra folk från att äga vapen och att vissa fosterhem ska kunna ha vapen.

Vanligt att poliser skjuts

Bergfeldt beskriver också att det återkommande händer att poliser blir beskjutna just av personer i bilar, och att poliser som patrullerar ofta är själva snarare än i par.

– Tyvärr så är det vanligt att poliser blir beskjutna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.