Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU:s medlemsländers ledare samlades i Bryssel på torsdagen för att diskutera frågan om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus för ett medlemskap.

SVT:s Europakorrespondent: ”Det råder en bred enighet”

Uppdaterad
Publicerad

EU gav på torsdagskvällen besked om att Ukraina och Moldavien får kandidatstatus för EU-medlemskap. Men processen fram till att de blir fullvärdiga medlemmar väntas dröja.

Mötet startade klockan 15.30 på torsdagen och drog ut på tiden trots att det fanns en bred enighet mellan de de 27 medlemsländerna.

– Det råder en bred enighet om att Europa vill göra det här. Men det har tagit tid, dels för att alla ledarna vill säga något om det här historiska – men också för frågan om Bosnien och Hercegovina som har väntat i 20 år för att bli kandidatland som nu blivit omsprungna av Ukraina, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Han tillägger att EU-länderna valde att ge i uppdrag till kommissionen att se över hur väl Bosnien och Hercegovina uppfyller de kriterier som EU redan satt upp.

Lång process väntar

Oavsett om Ukraina och Moldavien nu fått kandidatstatus så väntas nu en lång process för att bli medlemmar.

– Det handlar inte om att de direkt får börja förhandla om medlemskap, dom måste uppfylla ett antal kriterier – ekonomiska reformer, demokratiska institutioner, korruption och så vidare – innan de ens får börja förhandla.

Hur lång tid kan en sådan här process ta?

– Det kan ta väldigt lång tid – Macron har nämnt att det är minst ett decenium fram innan Ukraina är fullt ut EU-medlemmar. Och länder som Serbien och Montenegro har haft kandidatstatus i över tio år, där det inte hänt så mycket de senaste åren – så det kan ta väldigt lång tid, säger David Boati.

Hör David Boati i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.