SVT:s nya Mellanösternteam – korrespondent Stina Blomgren och fotograf Pernilla Edholm. De täcker hela regionen, med bas i Beirut, från och med september Foto: SVT

SVT:s journalister nominerade till Röda korsets journalistpris

Publicerad

SVT Nyheters Mellanösternteam Stina Blomgren och Pernilla Edholm har nominerats till Röda korsets journalistpris för ett reportage om den syriska staden Douma.

Det nominerade reportaget visar förödelsen i staden efter en misstänkt kemvapenattack och flera år av intensiv krigföring. Den lille pojken Yasser Sleik berättar hur hans familj fick söka skydd i en källare under striderna och att de inte hade mycket att äta under tiden. Andra familjer i reportaget visar sina sönderbombade hem.

– Vi åt djurfoder och havre, säger en av kvinnorna.

En av hennes söner dog av undernäring en annan är halvt förlamad, säger hon.

– Vi är glada över nomineringen. Det betyder mycket. Vi ville nå fram med reportaget som visar hur civilbefolkningen drabbas av kriget. Syrienkriget har påverkat oss alla och det som händer i Mellanöstern får också följder för oss i Sverige allt mer. Det påverkar framtida generationer som den lille pojken i reportaget, säger Stina Blomgren.

Röda korset delar varje år ut ett pris på 30 000 kronor till ett reportage eller ”särskild satsning” som ”ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer”.

Vinnaren tillkännages i april.

Se reportaget här nedan:

SAMTLIGA NOMINERADE TILL PRISET

  • Amanda Lindholm, Alexander Mahmouds och Lisa Mattisson, artikelserien De försvunna, Dagens Nyheter
  • Kassem Hamadé, Kampen för barnen, Expressen
  • Katja Magnusson, Daisy Mohr och Håkan Engström, Systrarna i garaget, SR P1
  • Staffan Lindberg och Andreas Bardell, Hundra flickor har försvunnit från skolan på ett år, Aftonbladet
  • Magda Gad och Niclas Hammarström, reportageserien Under burkan, Expressen
  • Stina Blomgren och Pernilla Edholm, inslaget Så är livet i Douma – två månader efter misstänkta kemattacken, SVT
  • Ulrika Hjalmarson Neideman, Clara Lowden, Stina Näslund, Olivia Sandell, Krister Orreteg, En generation utan föräldrar, programmet Kropp och Själ, Sveriges Radio/produktionsbolaget Filt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.