SVT:s klimatkorrespondent om nya utkastet: Sätter press på länderna

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste utkastet till slutdokumentet kan leda till ett starkare klimatavtal än det som funnits tidigare.

Det bedömer SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström – trots att formuleringar om kol och fossila bränslen försvagats sedan i onsdags.

I det senaste utkastet, som släpptes på fredagsmorgonen, uppmanas länder att snabba på utfasningen av kolkraft som körs utan grön teknik, det vill säga utan koldioxidinfångning, och ineffektiva subventioner för fossila bränslen.

Öppnar för ”grön kolkraft”

Det tidigare utkast till slutdokumentet gick steget längre och uppmanade länder att snabba på utfasningen av all kol och alla fossila subventioner.

– Den tydliga signalen om att fasa ut fossila bränslen är borta och öppnar för så kallad ”grön kolkraft” som visserligen ger lägre utsläpp av skadliga partiklar men där utsläppen av koldioxid kvarstår, säger SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström.

Men även om viktiga formuleringar försvagats kan de pågående förhandlingarna leda till ett starkare klimatavtal än det som funnits tidigare, bedömer hon.

– Redan 2022 ska länderna stämma av sina klimatplaner igen, det kommer att öka pressen.

Dessutom kan regelboken om den globala handeln med utsläppsrätter fortfarande bli klar, vilket den inte blivit under de senaste två klimatmötena.

– Det blir en viktig signal till marknaden att satsa kapital på utsläppsminskningar i tredje världen.

MP: ”Sänder fel signal”

Det är oljenationerna Ryssland och Saudiarabien som ligger bakom kravet på en svagare formulering gällande kol och fossila bränslen, enligt Mary Robertson, Irlands förre detta president som är med som observatör.

Om den formuleringen finns kvar efter dagens förhandlingar blir det dock första gången som ett slutdokument från ett FN-toppmöte om klimatet nämner fossila bränslen.

Det vore ”extremt radikalt” säger en källa i förhandlingarna till TT. Men medger samtidigt att formuleringen ”öppnar för fortsatta investeringar i kol och fortsatt användning av fossila subventioner”.

Dokumentet kan komma att uppdateras flera gånger före mötets slut och Europaparlamentarikern Pär Holmgren (MP) anser att det är djupt problematiskt att texten om fossila subventioner urvattnats redan nu.

– Det sänder fel signal till de fortsatta förhandlingarna. Det saknas dessutom en definition om vad som är en effektiv fossil subvention, säger han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.