Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström om oljan i Kongo-Kinshasa. Foto: SVT

SVT:s klimatkorrespondent om oljan i Kongo-Kinshasa: ”En moralisk fråga”

Uppdaterad
Publicerad

Afrika har blivit en tredje part i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Samtidigt som priset på spannmål skjuter i höjden ökar även priset på olja – en naturresurs som bland annat finns i Kongo-Kinshasa.

– Det blir en moralisk fråga. Har Kongo-Kinshasa – en av världens fattigaste länder – ansvar att rädda klimatet för hela jorden?, säger SVT:s klimatkorrespondenten Erika Bjerström.

Kongo-Kinshasas regering auktionerar ut mark för att öka oljeborrningen i landet. Utifrån beräkningar motsvarar värdet av den olja som tros finnas hälften av landets BNP.

Minska fattigdomen

Landets regering ser det som ett sätt att minska fattigdomen. Men kritiken gäller bland annat att bolag nu tillåts gå in i en av världens viktigaste nationalparker.

– Det här är en av få regnskogar i världen som fortfarande absorberar koldioxid. Så det är ytterst olyckligt på det sättet, säger Erika Bjerström.

Finns det en möjlighet att det här stoppas?

– Presidenten är väldigt irriterad över att Greenpeace och andra lägger sig i. Det har gjort honom ännu mer bestämd. Den enda som skulle kunna påverka är att det finns många banker och investeringsinstitut som inte gör fossila investeringar. Det skulle möjligen kunna göra att vissa av de här exploatörerna inte har råd, säger Erika Bjerström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.