SVT:s korrespondent: ”Inom EU är man ganska irriterade på USA”

Uppdaterad
Publicerad

Det pågående G7-mötet är det första sedan coronapandemin startade, och markerar även Joe Bidens första resa över Atlanten sedan han blev USA:s president.

– Det beskrivs som en nystart, inte minst för relationen mellan USA och omvärlden, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent.

Enligt Storbritannien, som står värd för mötet, ska G7-länderna gemensamt skänka en miljard doser covid-19-vaccin till låg- och medelinkomstländer.

SVT:s Europakorrespondent David Boati säger att han inte ser det som helt orealistiskt, med tanke på att de ska ha på sig till i slutet på nästa år. Samtidigt beskriver han att det finns spänningar inom gruppen.

– Inom EU är man ganska irriterade på USA som har haft exportrestriktioner och fokuserat på att vaccinera den egna befolkningen först, medan EU har exporterat en hel del vaccin. Nu tar USA täten och lovar en halv miljard doser och framstår lite som ”the good guy”, och inom EU muttrar man lite, säger Boati.

Hör David Boati berätta mer om G7-gruppens betydelse i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.