På apoteken är ansiktsmaskerna slut. Foto: Pernilla Edholm/SVT

SVT:s korrespondent i Iran: Ansiktsmaskerna på apoteken slut

Uppdaterad
Publicerad

Helgens snabba spridning av coronaviruset har skapat oro i Iran.
– Människor bär masker och undviker folktäta platser, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren, som befinner sig i huvudstaden Teheran.

Hur märks det att spridningen varit så stor?

– Människor är oroliga. De bär ansiktsmask och handskar. Man undviker att ta varandra i hand när man möts, man håller avstånd. På tv visar man instruktioner för hur man ska tvätta händerna och säger att man bör ha ansiktsmask. Vi har varit på flera apotek och maskerna är slut. Många har varit ute och letat efter masker. Skolorna är stängda, man har ställt in filmvisningar på bio, konserter, alla stora evenemang.

Vilka har reaktionerna varit?

– Man är orolig för att den officiella informationen inte stämmer, att man inte säger som det är. Det här är den största dödligheten av coronaviruset utanför Kina. Hittills har åtta personer dött enligt officiella källor, 43 ska vara smittade. Men människor ifrågasätter statistiken som kommer från officiellt håll. Enligt sjukhuskällor i Qom och Teheran är hundratals smittade.

Hur kommer Iran hantera detta?

– Regeringen har bildat en krisgrupp. Man har stängt vattenposterna i tunnelbanan och vill minimera mängden platser där virus kan spridas. Iran har inte så stora resurser som andra länder. De är redan hårt ansatta på grund av starka ekonomiska restriktioner. Nu har myndigheterna sagt att man ska dela ut ytterligare fyra miljoner masker. Men Iran är också ett jättestort land och det är därför oron är så stor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet