Europakorrespondenten Christoffer Wendick på plats i Hanau i Tyskland. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: ”Några skrek öppet rasistiska och invandringsfientliga slagord”

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt dygn har gått sedan skottdåden i Hanau där nio personer miste livet. Många har lämnat blommor och tänt ljus utanför kaféerna där skjutningarna tog plats. Men det finns andra som reagerar helt tvärtom.

– Några gick förbi här och skrek öppet rasistiska och invandringsfientliga slagord, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Utanför ett av de vattenpipekaféer där gärningsmannen öppnade eld under onsdagskvällen bevakas av polisen. Några av ljusen som tändes under torsdagen brinner fortfarande på morgonkvisten.

Det är ett Tyskland i chock som SVT:s Europakorrespondent befinner sig i.

– Under de här nio månaderna har tre stycken väldigt uppmärksammade attentat, utförda av högerextrema män, gjort att Tyskland skakats om, säger Christoffer Wendick i SVT:s Morgonstudion.

Ett rasistiskt dåd

Den misstänkte gärningsmannen agerade ensam, enligt polisen, och hittades död i sin bostad där också hans mamma låg död med skottskador.

I ett 24 sidor långt brev och en video har han uttryck högerradikala åsikter och konspirationsteorier.

– Bilden av att det här är ett dåd med rasistiskt motiv stärks av det här manifestet som gärningsmannen lämnat efter sig. Men det framträder också en bild av en sjuk person som lider av schizofreni, som hör röster och lider av förföljelsemani och vanföreställningar, berättar Christoffer Wendick.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.